Newsflash
Internaționale

Studiu: femeile vaccinate anti-COVID pot avea tulburări temporare de menstruație

de L. Budin - aug. 2 2021
Studiu: femeile vaccinate anti-COVID pot avea tulburări temporare de menstruație

Agenția franceză a medicamentului și a produselor sanitare (ANSM) arată că vaccinul anti-COVID-19 ar putea avea un impact temporar și lipsit de gravitate asupra menstruației.

Chestiunea nu a fost studiată în profunzime, dar, din primăvara anului trecut, au fost semnalate mai multe cazuri de efecte secundare la femeile vaccinate împotriva COVID-19, arată publicația Top Santé, citând mai multe surse.

durere-abdomen

O chestiune în studiu

Recent, departamentul de farmacovigilență al Agenției franceze a medicamentului și a produselor sanitare a indicat existența unor cazuri rare de tulburări menstruale survenite după imunizarea cu serul Moderna – 36 de cazuri din 6,4 milioane de injecții –, și Pfizer – 229 de cazuri din 53 de milioane de injecții.

Fenomenul observat va fi raportat la nivel european, arată într-un comunicat ANSM. În document se precizează că nu e vorba de efecte grave, nici măcar îngrijorătoare. S-au constatat întârzieri sau absențe ale menstruației, sau menstruații neobișnuite. Observațiile vor continua, pentru a se stabili care e legătura cu vaccinarea. 

Posibilă reacție imunitară

ANSM arată că, postvaccinare, unele femei au raportat menstruații mai abundente și mai dureroase.

Se crede că o reacție imunitară ar fi cauza. Într-un articol pe această temă, publicat în Le Parisien, un specialist francez, Olivier Picone, membru al Colegiului național al ginecologilor și obstetricienilor (CNGOF) susține această teorie, reamintind că ciclul menstrual este afectat de schimbările din cotidian.

Olivier Picone a subliniat că efectele observate sunt temporare și lipsite de pericol. Nu au fost observate consecințe pe termen lung și nu există risc de infertilitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe