Newsflash
Internaționale

Studiu global despre poluarea cu produse farmaceutice în râuri

de Florentina Ionescu - feb. 16 2022
Studiu global despre poluarea cu produse farmaceutice în râuri

Un studiu realizat la nivel global arată cât de extinsă este poluarea farmaceutică în râurile din întreaga lume.

Cercetătorii de la Universitatea din York au realizat un studiu cu privire la prezența produselor farmaceutice în râurile din lume. Cercetarea a descoperit concentrații la niveluri cu potențial toxic în mai mult de un sfert dintre zonele studiate, scrie www.sciencedaily.com

poluare cu substante farmaceutice studiu global
Fotografie creată de Baskin Creative Studios, de la Pexels

Acest studiu nou a analizat 258 de râuri de pe întregul mapamond, inclusiv Tamisa din Londra și fluviul Amazon din Brazilia, pentru a măsura prezența a 61 de substanțe farmaceutice, cum ar fi carbamazepina, metforminul și cafeina.

Cercetătorii au studiar râurile din peste jumătate dintre țările din întreaga lume, iar râurile din 36 din aceste țări nu au fost niciodată monitorizate pentru substanțe farmaceutice. Acest studiu nou este prima investigație cu adevărat la nivel global ce vizează contaminarea medicamentoasă a mediului înconjurător, arată sursa citată.

În această cercetare recentă, oamenii de știință au descoperit că:

  • Poluarea cu substanțe farmaceutice contaminează apa de pe fiecare continent.
  • Corelații puternice între statusul socioeconomic al unei țări și gradul mai mare de poluare cu substanțe farmaceutice în râurile acelei țări (iar națiunile cu venituri foarte mici și medii sunt cele mai poluate).
  • Nivelurile ridicate de poluare cu substanțe farmaceutice au fost asociate pozitiv cu regiunile cu o vârstă mediană ridicată, precum și cu rate mari ale șomajului pe plan local și cu rate mari ale sărăciei.
  • Cele mai poluate țări și regiuni din lume sunt cele care au fost cercetate cel mai puțin – în special Africa Subsahariană, America de Sud și părți ale sudului Asiei.
  • Activitățile cel mai des asociate cu cele mai ridicate niveluri de poluare cu substanțe farmaceutice au inclus aruncarea deșeurilor pe marginea râurilor, infrastructura inadecvată a apei menajere și fabricarea produselor farmaceutice, precum și deversarea unor substanțe reziduale în apele râurilor.

Studiul a mai arătat că un sfert dintre zonele cercetate conțineau contaminanți (cum ar fi sulfametoxazol, propranolol, ciprofloxacină și loratadină) se găsesc în concentrații potențial dăunătoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe