Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu global: incidența COVID-19 scade cu 53% prin purtarea măștii

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 23 noiembrie 2021, ora 10:54

Purtarea măștii de protecție reduce incidența COVID-19 cu până la 53%, arată un studiu global.

Cercetătorii au spus că rezultatele obținute scot la iveală nevoia de a continua cu folosirea măștilor care acoperă fața, cu menținerea distanțării fizice și cu spălarea mâinilor cu apă și săpun, pe lângă programele naționale de vaccinare împotriva COVID-19. 

masca-protectie-bumbac-studiu

Purtarea măștii este singura și cea mai eficientă măsură de sănătate publică în ceea ce privește abordarea COVID-19, reducând incidența cu până la 53%, arată primul studiu global de acest gen, potrivit publicației The Guardian.

La nivel global, cazurile de COVID-19 au depășit luna aceasta 240 de milioane, iar virusul continuă să infecteze 50 de milioane de persoane în întreaga lume, la fiecare 90 de zile, din cauza variantei Delta a SARS-CoV-2 care este extrem de contagioasă, iar mii de oameni își pierd viața în fiecare zi. Acum, însă, un review sistematic și o metaanaliză a intervențiilor nonfarmaceutice au descoperit, pentru prima dată, că purtarea măștilor, distanțarea fizică și spălarea mâinilor în mod corect sunt măsuri eficiente în reducerea numărului de cazuri de COVID-19, iar cea mai eficientă metodă dintre cele enumerate mai sus este purtarea măștii de protecție.

„Acest review sistematic și această metaanaliză sugerează că mai multe măsuri de protecție personale și sociale, inclusiv spălarea mâinilor, purtarea măștii și distanțarea fizică sunt asociate cu reduceri ale incidenței bolii COVID-19”, au scris cercetătorii într-un articol publicat în BMJ.

Aceștia au mai spus că rezultatele lor subliniază nevoia continuării purtării măștii, menținerii distanțării fizice și spălarea corectă a mâinilor, alături de campaniile naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Cercetătorii de la Universitatea Monash și de la Universitatea din Edinburgh au mai spus că măsurile multifațetate, cum ar fi lockdownul și închiderea granițelor, a școlilor și a clădirilor de birouri necesită o analiză mai amănunțită pentru a evalua potențialele efecte negative ale acestor măsuri asupra populațiilor.

Rezultatele obținute de la peste 30 de studii din întreaga lume au fost analizate în detaliu de oamenii de știință, arătând o reducere semnificativă din punct de vedere statistic de 53% în privința incidenței COVID-19 cu purtarea măștii de protecție și o reducere cu 25% a incidenței COVID-19 o dată cu distanțarea fizică.

Etichete: masca protectie masca covid utilizare masca masca de protectie masca chirurgicala purtare masti incidenta covid-19 studiu COVID-19 studiu covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.