Newsflash
Internaționale

Studiu japonez: microbiota intestinală, arma antiîmbătrânire

de L. Budin - aug. 3 2021
Studiu japonez: microbiota intestinală, arma antiîmbătrânire

Longevitatea anumitor persoane s-ar putea explica printr-o microbiotă intestinală specială, arată cercetătorii Universității Keio din Tokyo.

Microbiota persoanelor longevive prezintă bacterii speciale, propice menținerii sănătății pe termen lung, arată studiul japonez, publicat în revista Nature. Sunt generați compuși cunoscuți sub numele de acizi biliari secundari, care pot proteja de anumite infecții bacteriene, inclusiv de cele cauzate de bacteriile multirezistente, arată publicația Santé Magazine.

centenar-studiu

Mai puține infecții

Cerecetătorii au pornit de la constatarea că persoanele de peste 100 de ani au tendința de a fi mai puțin expuse la infecții comparativ cu alți seniori, care nu ating acest prag de vârstă.

Specialiștii au examinat microbiota intestinală a 160 de centenari, cu vârstă medie de 107 ani, și au comparat-o cu microbiota intestinală a 112 persoane de 85-89 de ani și 47 de persoane de 21-55 de ani.

Scopul a fost depistarea tipurilor de bacterii prezente și a tipurilor de compuși cărora acestea le dau naștere.

Specii bacteriene benefice

S-a descoperit că centenarii prezentau niveluri mai ridicate din anumite specii bacteriene, care produc acizi biliari secundari. Aceștia se formează în colon, ca metaboliți bacterieni ai acizilor biliari primari, și protejează intestinul gros de agenții patogeni.

În colonul persoanelor de peste 100 de ani a fost găsit un acid biliar secundar numit acid iso-allo-litocolic, a cărui producție e facilitată de o familie de bacterii numită Odoribacteraceae. Compusul respectiv inhibă dezvoltarea Clostridioides difficile - bacterie gram-pozitivă, rezistentă la antibiotice, care provoacă diaree severă și inflamație intestinală.

Testele au arătat că șoarecii infectați cu C. difficile, care au primit doze de bacterii din familia Odoribacteraceae, au prezentat în excremente o cantitate foarte redusă din bacteria rezistentă, ceea ce sugerează că acidul biliar secundar a ajutat la combaterea infecției.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe