Newsflash
Internaționale

Studiu: Ketamina ar putea alina depresia rezistentă la tratament

de Florentina Ionescu - oct. 14 2022
Studiu: Ketamina ar putea alina depresia rezistentă la tratament

Un studiu nou a scos la iveală că administrarea ketaminei ar putea ajuta oamenii să dezvolte sentimente mai optimiste. Totuși, utilizarea acestui medicament ca tratament pentru depresie nu este pe deplin înțeleasă.

Depresia poate fi o adevărată provocare când vine vorba despre tratament. Unele persoane nu răspund bine la medicamentele tipice sau la terapiile pe care doctorii le folosesc pentru a trata depresia.

Așa că experții încearcă acum noi modalități și cercetează noi medicamente pentru a ajuta la îmbunătățirea opțiunilor de tratament pentru persoanele care suferă de depresie. 

depresie studiu ketamina depresie rezistenta la tratament
Fotografie de la Inzmam Khan: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-stresat-vedere-laterala-1134204/

 

Un studiu nou, publicat în JAMA Psychiatry, a examinat modul în care utilizarea ketaminei ar putea ajuta persoanele diagnosticate cu depresie rezistentă la tratament, scrie medicalnewstoday.com. Cercetătorii implicați au descoperit că folosirea ketaminei a ajutat anumiți participanți la studiu să scape de credințele negative. Actualizarea acelor gânduri negative a fost mai apoi asociată cu un declin al simptomelor depresive.

Exemple de credințe sau gânduri negative sunt: „Sunt inutil”, „Nu sunt demn de iubire”, „Sunt un ratat”. Acest gen de credințe negative sunt simptome frecvent întâlnite ale depresiei.

Specialistul citat de Medical News Today, dr. Guochuan Emil Tsai, expert în neuropsihiatrie, care nu a fost implicat în studiul menționat, explică:

„Când un pacient începe să intre într-o spirală a gândurilor negative, ea poate exacerba edpresia, crescând credințele negative ale acelei persoane. Devine un cerc vicios care necesită medicație, psihoterapie și un sprijin puternic pentru a depăși depresia.” 

Autorii acestui studiu mai spun că persoanele cu depresie pot avea gânduri sau percepții negative în legătură cu ei înșiși, cu lumea din jurul lor și cu privire la viitor. Totuși, o zonă de interes pentru a aborda tratamentul depresiei este modul în care ketamina, utilizată în general ca anestezic, ar putea fi folosită în tratarea depresiei. Mai mult, se crede că ketamina ar putea avea efecte antidepresive. 

Yolanda Crețescu, despre efectele pandemiei: „Și noi, psihologii, ne-am confruntat cu anxietate” 

Cercetătorii implicați în acest studiu și-au propus să analizeze modul în care ketamina ar putea influența credințele și gândurile negative în rândul persoanelor cu depresie. A fost un studiu observațional, controlat. El a inclus 56 de participanți, dintre care 30 în grupul de control și 26 de persoane cu depresie rezistentă la tratament. Aceia din grupul cu boală rezistentă la tratament au întrunit criteriile specifice, inclusiv faptul că organismul lor nu răspundea la cel puțin două tratamente anterioare cu antidepresive.

Participanții cu depresie rezitentă a tratament au primit trei infuzii totale de ketamină în decursul unei săptămâni, cu a doua infuzie la 48 de ore după prima, și apoi cu a treia administrată la cinci zile. Cercetătorii au observat participanții cu 24 de ore înainte de prima infuzie de ketamină, la patru ore după administrare, și la patru ore după cea de-a treia infuzie.

Toți participanții au lucrat apoi pentru a îndeplini sarcini care să le modifice credințele, gândurile. Cercetătorii le-au prezentat participanților o paletă variată de evenimente din viață și i-au rugat să estimeze probabilitatea de a experimenta acele evenimente adverse în viața lor. Apoi participanții au primit informații factuale despre cât de probabil este ca aceste evenimente să se întâmple la nivelul populației generale. 

Psihiatrul Victorița Tudosie: cum recunoaștem semnele depresiei la adolescent 

Cercetătorii au descoperit că participanții cu depresie rezistentă la tratament au avut o capacitate mai mare de a actualiza în mod pozitiv anumite credințe și gânduri după tratamentul cu ketamină. Această schimbare în gândire și în credințele inițiale (care erau negative) a fost asociată apoi cu o scădere a simptomelor depresive.

„Noi am observat fiecare pacient, înainte și după ketamină, și am descoperit efecte timpurii cognitive cu privire la credințele referitoare la viitor. În mod notabil, pacienții au început să arate o părere optimistă în ceea ce privește credințele lor, la 4 ore după prima infuzie. După o săptămână de tratament, credințele optimiste actualizate au fost corelate cu efectul clinic antidepresiv”, a declarat autorul studiului, dr. Liane Schmidt.

Totuși, studiul acesta a avut câteva limitări. Cercetarea nu a putut confirma că efectele ketaminei sunt unice la persoanele cu depresie rezistentă la tratament. Autorii studiului încurajează cercetările amănunțite în viitor, în ceea ce privește mecanismele subiacente ale medicamentelor antidepresive și ale ketaminei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe