Newsflash
Internaționale

Studiu: laptele mamelor cu COVID-19 oferă sugarilor anticorpii necesari

de Florentina Ionescu - ian. 10 2022
Studiu: laptele mamelor cu COVID-19 oferă sugarilor anticorpii necesari

Un studiu recent de la Universitatea din Idaho arată că laptele de la mamele infectate cu virusul SARS-CoV-2 oferă anticorpii necesari sugarilor lor.

Mămicile care alăptează la sân oferă astfel anticorpii protectori sugarilor lor, iar acești anticorpi pot să ofere o protecție naturală împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, cel care cauzează apariția COVID-19, a raportat o echipă de cercetători de la Universitatea din  Idaho, scrie medicalxpress.com. 

alaptare bebelusi anticorpi protectori lapte matern
Fotografie creată de Jonathan Borba, de la Pexels

Noul raport ține cont și de rezultatele precedente, care au arătat că laptele de la femeile care au alăptat (femei infectate cu SARS-CoV-2) nu conținea virusul. Rezultatele oamenilor de știință susțin recomandările actuale, specialiștii încurajând femeile aflate la lactație să continue alăptarea în timpul și după boala COVID-19.

Studiul acesta extins a inclus peste 60 de femei care au oferit probe din laptele secretat, cu până la două luni după diagnosticul lor de COVID-19, a explicat Michelle K. McGuire de la Universitatea din Idaho. Ea a condus studiul acesta, împreună cu colegi de la University of Rochester Medical Center.

Raportul referitor la alăptarea bebelușilor cu lapte provenit de la mame care au avut COVID-19 a fost publicat în 23 decembrie 2021, în jurnalul „Frontiers in Immunology”.

„Ceea ce este cu adevărat important a fost faptul că acei anticorpi au rămas la valori ridicate în cazul majorității femeilor, pe o perioadă de până la două luni. Asta aduce un plus de încredere, astfel că, chiar dacă o femeie are COVID-19, alăptarea este lucrul corect pe care trebuie să îl facă”, a declarat Michelle K. McGuire.

Echipa de experți a testat probleme de lapte matern pentru a depista imunoglobulina A (anticorpii cu acest nume), specifică proteinei Spike din noul coronavirus, SARS-CoV-2. Testele au arătat că trei sferturi dintre femeile acestea au continuat să producă anticorpi în laptele matern pe o perioadă de până la două luni, iar unele dintre participantele la studiu au început să producă anticorpi chiar mai devreme, la o săptămână de la diagnosticul lor de COVID-19.

Cercetătorii au spus că anticorpii din laptele matern cel mai probabil au oferit bebelușilor acestor femei o sursă de lungă durată de imunitate pasivă. În plus, cercetătorii au subliniat că nu au găsit dovezi ce să indice existența virusului viu detectat în laptele matern al femeilor testate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe