Newsflash
Internaționale

Studiu: medicii prescriu mai puține analgezice în turele de noapte

de Florentina Ionescu - iun. 29 2022
Studiu: medicii prescriu mai puține analgezice în turele de noapte

O cercetare recentă a constatat că medicii prescriu mai puține analgezice în timpul turelor de noapte, decât prescriu în timpul zilei.

Cercetătorii atribuie această discrepanță (în ceea ce privește prescripția medicamentelor pentru durere în unitățile de primiri urgențe) empatiei reduse. 

studiu durere de spate

Managementul durerii este una dintre cele mai mari provocări în ceea ce privește sistemele moderne de sănătate. Durerea este unul dintre principalele motive pentru care adulții cer să li se acorde îngrijiri medicale, scrie www.sciencedaily.com.

Managementul durerii, atunci când este adecvat, este esențial pentru sănătatea paceintului și pentru bunăstarea lui. Un studiu publicat în 27 iunie în „The Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS) a arătat că medicii au prescris mai puține antalgice în timpul turelor de noapte decât au prescris în timpul zilei.

Cercetarea a fost condusă de o echipă multidisciplinară condusă de profesorul Shoham Choshen-Hillel de la Hebrew University (HU) of Jerusalem și de dr. Alex Gileles-Hillel de la Hadassah Medical Center și de la HU.

Potrivit sursei citate, în prima parte a studiului, unui număr de 67 de medici li s-au dat sarcini pentru evaluarea empatiei dimineața și li s-a cerut să răspundă la anumite scenarii simulate în ceea ce privește tratamentul pacientului. Acești medici se aflau fie la sfârșitul unei ture de 26 de ore sau fie se aflau chiar la începutul zilei lor de lucru.

Rezultatele studiului au arătat că medicii care au încheiat recent tura de noapte au arătat mai puțină empatie în ceea ce privește durerea pacienților. De exemplu, acești medici aveau răspunsuri emoționale scăzute în fața fotografiilor unor oameni aflați în durere și au avut scoruri mult mai joase la evaluările completate de pacienți cu privire la durere.

În a doua parte a studiului, cercetătorii au analizat deciziile medicale actuale luate de medicii de la unitățile de primiri urgențe din Statele Unite ale Americii și din Israel. În total, ei au analizat 13.482 fișe de externare pentru pacienții care au venit la spital în perioada 2013-2020 din cauza durerii (de cap, de spate, etc.).

Analizând toate seturile de date, medicii au fost cu 20-30% mai puțin predispuși să prescrie un analgezic în timpul turelor de noapte (în comparație cu turele de zi) și au prescris mai puține calmante decât ar fi fost recomandat în general de Organizația Mondială a Sănătății.

„Acești medici sunt obosiți și prin urmare sunt mai puțin empatici față de durerea pacienților. Atunci când ne-am uitat pe biletele de externare ale medicilor de la Urgență, am descoperit că acești medici au prescris mai puține analgezice”, a explicat Shoham Choshen-Hillel.

Ceea ce au mai notat oamenii de știință este că munca în turele de noapte este o sursă importantă și prea puțin recunoscută de părtinire în ceea ce privește managementul durerii, luând naștere cel mai probabil din cauza percepției modificate față de durere. Cercetătorii au explicat că până și experții medicali sunt susceptibili în fața efectelor turelor de noapte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe