Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: O singură doză a vaccinului împotriva infecției cu HPV oferă protecție

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 13:15

Un studiu recent arată că fetele care au făcut o singură doză din vaccinul împotriva virusului Papiloma uman (HPV), în comparație cu cele trei doze recomandate ale acestei injecții, au prezentat beneficii în fața acestui virus care cauzează cancer.

Potrivit datelor citate de The New York Times, vaccinul anti HPV este extrem de eficient împotriva numeroaselor tipuri de Papillomavirus, dar doar jumătate dintre adolescenții și adulții tineri au făcut toate cele trei doze recomandate de Centers for Disease Control and Prevention. Acum, însă, un studiu nou realizat pe femeile cu vârsta între 18 și 26 de ani sugerează că o singură doză ar putea fi suficientă. 

doza vaccin hpv studiu

Analiza aceasta, care a fost publicată în JAMA Open Network, a inclus în total 1620 de femei cu vârsta medie de 22 de ani. Prevalența infecției cu HPV a fost mult mai mare în cazul celor 62% de femei care au fost nevaccinate, dar nu a existat o diferență semnificativă între ratele prevalenței în rândul celor cu o singură doză de vaccin în comparație cu persoanele care au făcut mai multe doze.

Studiul arată, de exemplu, că rata de infecție cu tulpinile HPV 6, 11, 16 sau 18 a fost de 12,5% în rândul femeilor nevaccinate. Rata a fost de 3,1% pentru femeile care au făcut toate cele trei doze de vaccin anti-HPV, în timp ce rata de infecție a fost de 5,1% pentru persoanele care au făcut două doze ale acestui vaccin, iar rata a fost de doar 2,4% în cazul femeilor care au făcut o singură doză a vaccinului. Aceasta este o diferență insignifiantă din punct de vedere statistic, notează jurnaliștii. 

Din păcate, oamenii de știință nu au informații despre momentul în care s-a făcut vaccinarea, iar informațiile pe care le au depins de ceea ce au declarat femeile participante la studiu.

Femeile nu trebuie să renunțe la cele trei doze

Autorul principal al studiului, Ashish A. Deshmukh, a precizat că, deși aceste rezultate sunt încurajatoare, cele trei doze de vaccin împotriva infecției cu HPV rămân în prezent cea mai bună opțiune. Până când nu vor avea loc studii clinice pe această temă, spune el, nu ar trebui să ne bazăm pe o singură doză a vaccinului anti-HPV.

Foto: www.rawpixel.com

Etichete: antiHPV hpv vaccin vaccinare vaccin anti hpv

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.