Newsflash
Internaționale

Studiu olandez de cercetare a imunității la coronavirus

de Dr. Laura Davidescu - apr. 28 2020
Studiu olandez de cercetare a imunității la coronavirus

Autoritățile de sănătate publică din Olanda au demarat un amplu studiu de cercetare a imunității la noul coronavirus. Primele rezultate vor apărea în luna mai.

Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu din Olanda (RIVM) a lansat un studiu la scară largă pentru a investiga care este gradul de imunitate al olandezilor la noul coronavirus, informează EuroHealthNet. În studiu au fost invitate să participe 6.000 de persoane din toate regiunile țării și de toate vârstele, urmând ca în lunile următoare RIVM să analizeze în mai multe etape câte dintre acestea au anticorpi anti SARS-CoV-2. Rezultatele vor ajuta autoritățile să înțeleagă mai bine modul de răspândire a virusului și dezvoltarea imunității în diferite grupe de vârstă.

Cercetare etapizată

Screeningul de anticorpi va fi repetat de mai multe ori. După fiecare etapă, oficialii vor afla mai multe despre dezvoltarea imunității de turmă în populație, cât timp rămân anticorpii prezenți în circulația sanguină și ce protecție oferă aceștia. Abia ulterior autoritățile olandeze își vor putea da seama dacă este posibil să te infectezi de mai multe ori. Studiul va dura 18 luni în total, iar primele rezultate sunt de așteptat să apară chiar în luna mai a acestui an.

shutterstock_1695191440 (1)
Înainte de pandemie, centrul Amsterdamului era ticsit de localnici și de turiști. Acum, străzile sunt pustii...

Studiul PIENTER

Participanții sunt aceiași care au luat parte anterior la studiul PIENTER, un studiu pe termen lung în cadrul populației olandeze, referitor la protecția împotriva bolilor infecțioase. În anii 2016-2017, RIMV a efectuat a treia rundă a acestui studiu, la care au participat aproape 8.000 de persoane din Olanda, cu vârste cuprinse între 0 și 90 de ani.

Trecut și prezent

Institutul de Sănătate Publică olandez a păstrat mostrele de sânge de la participanții la studiul PIENTER și intenționează să compare aceste mostre cu cele colectate acum, având astfel ocazia să obțină informații importante despre răspândirea virusului și dezvoltarea imunității în populație. Astfel, studiul va putea acoperi perioada anterioară pandemiei, cea din timpul pandemiei, dar și cea ulterioară răspândirii noului coronavirus.

Cum se obțin mostrele de sânge

Persoanele care primesc invitația de a participa la studiu și acceptă acest lucru primesc un scurt chestionar, împreună cu un kit de recoltare a unei mostre de sânge din deget. Chestionarul se poate completa online. Cu ajutorul kitului, fiecare participant recoltează câteva picături de sânge într-un mic recipient și îl returnează către RIVM prin poștă. Toată procedura se desfășoară la domiciliul participanților.

Amintim că și în România a existat ideea unui studiu în masă de testare la coronavirus, care ar fi implicat circa 10.000 de bucureșteni, dar, din cauza bâlbâielilor autorităților, s-a renunțat la idee.

S-ar putea să te intereseze și:

Victor Costache nu știa că nu va fi testată toată populația Bucureștiului pentru coronavirus

Cum pot fi evitate rezultatele fals negative la testele pentru coronavirus

 


Notă autor:

sursa foto: Shuttterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe