Newsflash
Internaționale

Studiu: Omicron rezistă pe piele de trei ori mai mult, față de alte variante

de L. Budin - ian. 26 2022
Studiu: Omicron rezistă pe piele de trei ori mai mult, față de alte variante

Un studiu japonez arată că, spre comparație cu celelalte variante ale SARS-CoV-2, tulpina Omicron supraviețuiește mai mult timp pe suprafețele de plastic și pe piele.

Varianta Omicron are „o stabilitate ambientală” ridicată, arată testele realizate în laborator de cercetătorii japonezi. Această capacitate a tulpinii de a rămâne infecțioasă mai mult timp este cea care ar fi putut-o ajuta să înlocuiască varianta Delta, să se răspândească mai rapid și să devină dominantă, au precizat cercetătorii, citați de Reuters și de Québec Nouvelles.

dezinfectare-maini

Pe suprafețele de plastic, timpii medii de supraviețuire ale variantei originale și ale tulpinilor Alfa, Beta, Gama și Delta erau de 56 de ore, respectiv de 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore și 114,4 ore. Spre comparație, timpul de supraviețuire al Omicron este de 193,5 ore, arată studiul japonez publicat pe bioRxiv, spre a fi supus dezbaterii comunității științifice.

Pe eșantioanele de piele de la persoane decedate, duratele medii de supreviețuire a virusului erau de 8,6 ore pentru versiunea originală, de 19,6 ore pentru Alfa, 19,1 ore pentru Beta, 11 ore pentru Gama, 16,8 ore pentru Delta și 21,1 ore pentru Omicron.

Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate după 15 secunde de expunere la dezinfectanți pe bază de alcool.

În consecință, este puternic recomandat ca practicile actuale de control al infecțiilor (de igienă a mâinilor) să folosească dezinfectanți (...) așa cum propune Organizația Mondială a Sănătății”, conchid cercetătorii.

Studiile mai arată că testele antigen rapide cele mai eficace în detectarea variantei Omicron sunt cele cu recoltarea secrețiilor din nas, mai informează Reuters.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe