Newsflash
Internaționale

Studiu Oxford: Nicio legătură între folosirea telefonului mobil și tumorile cerebrale

de Florentina Ionescu - mar. 31 2022
Studiu Oxford: Nicio legătură între folosirea telefonului mobil și tumorile cerebrale

Nu există nicio asociere între utilizarea telefonului mobil și dezvoltarea tumorilor cerebrale, arată un studiu pe termen lung realizat de cercetătorii de la Oxford.

Un studiu nou de la International Agency for Research on Cancer și de la Universitatea din Oxford scoate la iveală date despre un proiect care a urmărit starea de sănătate a aproape un milion de femei din Marea Britanie pe o perioadă de mai bine de 20 de ani. 

telefon mobil
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Rezultatele acestuia indică faptul că nu există nicio asociere între riscul crescut de tumori cerebrale și folosirea telefonului mobil, scrie newatlas.com.

De mai multe decenii a existat o dezbatere cu privire la cât de sigure sunt telefoanele mobile. O atenție deosebită a fost acordată unui potențial risc ca telefoanele mobile să crească riscul de cancer la nivelul creierului.

Pentru a găsi răspunsul la întrebarea dacă radiațiile emise de telefoanele mobile pot cauza tumori cerebrale, cercetători au apelat la volume uriașe de date epidemiologice pentru a determina dacă există rate crescute ale dezvoltării tumorilor cerebrale în rândul populației generale, arată sursa citată.

În 2013, o echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford a publicat un studiu care analizase corelațiile dintre utilizarea telefoanelor mobile și tumorile cerebrale în rândul a 791.000 de femei. Datele proveneau dintr-un proiect masiv, în desfășurare, care se numea „Million Women Study”.

Studiul din 2013 de la Oxford a analizat datele auto-raportate de femei cu privire la folosirea telefonului mobil și nu a găsit nicio asociere cu incidența gliomului cerebral, meningiomului ori a cancerelor ce afectau sistemul nervos non-central. Acest studiu nou, publicat în „Journal of the National Cancer Institute”, oferă un follow-up la rezultatele anterioare urmărind 776.000 de femei pe o perioadă medie de aproape 14 ani. 

Biomarkerii în oncologie 

În perioada de urmărire, cercetătorii au observat că 3.268 de femei din studiu au dezvoltat o tumoră cerebrală. Cu toate acestea, nu au găsit nicio legătură între folosirea telefonului mobil și rata de dezvoltare a tumorilor cerebrale. Nu a existat nicio legătură între folosirea zilnică a telefonului mobil și incidențele crescute de gliom, neurinom acustic, meningiom cerebral, de tumori pituitare ori de tumori oculare.

Analizând mai departe datele, cercetătorii nu au observat nicio diferență în ratele tumorilor ce apăreau pe partea dreaptă a capului în comparație cu partea stângă a capului în rândul celor ce foloseau zilnic telefonul mobil.

Există și limitări

Cercetătorii atrag atenția cu privire la limitările pe care le au rezultatele descoperite de ei. Studiul nu a inclus copiii și nici persoanele tinere, deși alte studii nu au descoperit legături între tumorile cerebrale și utilizarea telefonului mobil în cohorte de persoane tinere. 

Principii și practică în oncologia clinică 

Totodată, mai puțin de una din cinci femei din studiul acesta a raportat că folosește un telefon mobil mai mult de 30 de minute în fiecare săptămână, ceea ce înseamnă că este neclar dacă persoanele care folosesc mai des telefonul mobil au un risc mai crescut de a face tumori cerebrale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe