Newsflash
Internaționale

Studiu: peste 200 de simptome asociate COVID-ului lung

de L. Budin - iul. 19 2021
Studiu: peste 200 de simptome asociate COVID-ului lung

Un studiu britanic de amploare, unul din cele mai mari realizate până acum, la nivel internațional, cu subiecți care suferă de așa-numitul COVID lung, a identificat peste 200 de simptome aferente.

Cercetarea a găsit zeci de simptome asociate COVID-ului de lungă durată – de la obnubilare la tinitus - , care afectează întreg organismul. O treime dintre simptome au continuat să afecteze pacienții care au avut COVID-19 la cel puțin șase luni după vindecare, arată The Guardian.

Probleme de durată

Studiul, apărut în publicația de specialitate EclinicalMedicine, a monitorizat 3.762 persoane cu simptome confirmate sau doar suspectate de COVID lung, din 56 de țări. A indentificat 203 de simptome, din care 66 au avut o durată de cel puțin șase luni.

Cele mai comune simptome erau oboseala, indispoziția postefort și obnubilarea. Alte efecte au inclus tulburări vizuale, tremor, schimbări ale ciclului menstrual, palpitații, pierderi de memorie, diaree, tinitus.

Cercetătorii au observat și evoluția simptomelor în timp. După șase luni, majoritatea simptomelor rămase erau sistemice și neurologice, a arătat Athena Akrami, neurolog la University College London și coordonator al studiului.

Program național de screening

Pe parcursul lunilor, simptomele au afectat întreg organismul.

Circa 22% din participanții la studiu au spus că, după boală, nu au mai fost capabili să muncească – și fie au fost dați afară de la seriviciu, fie și-au luat concediu medical prelungit ori și-au dat demisia. Alți 45% au solicitat un program redus la locul de muncă.

Un program național de screening ar ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care oamenii sunt afectați și la genul de susținere medicală de care au nevoie, au spus cercetătorii.

Abordare holistică

Oamenii de știință au solicitat și directive clinice pentru evaluarea pacienților suspectați că suferă de COVID de lungă durată, dincolo de testele cardiovasculare și de cele pentru plămâni.

Athena Akrami, neurolog la University College London și coordonator al studiului, a arătat că multe clinici post-COVID din Marea Britanie se concentrează pe reabilitarea respiratorie, lăsând deoparte celelalte simptome care ar necesita o abordare holistică.

Akrami, ea însăși pacient vindecat de COVID-19, a spus că a avut simptome și la 16 luni după infectarea cu coronavirus, adăugând că, probabil, există zeci de mii de foști pacienți COVID care suferă în tăcere, fără să fie siguri dacă ceea ce resimt are legătură sau nu cu boala.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe