Newsflash
Internaționale

Studiu: Peste 80% dintre pacienţii cu COVID-19 au carență de vitamina D

de Dorina Novac - oct. 29 2020
Studiu: Peste 80% dintre pacienţii cu COVID-19 au carență de vitamina D

Oamenii de știință din Spania au descoperit că peste 80% dintre pacienții cu COVID-19 au deficiență de vitamina D. Această insuficiență este mai frecventă la bărbați, arată un studiu efectuat pe 216 persoane.

Potrivit RIANovosti, statisticile arată că multe persoane, mai ales cele în vârstă, au un deficit de vitamina D.

vitamina D
Sursă imagine: Pixabay

 

Cercetătorii din Spania au încercat să afle dacă nivelurile scăzute de vitamina D pot fi un factor de risc pentru persoanele cu COVID-19 și dacă afectează gravitatea bolii.

La studiul publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism au participat 216 pacienți cu COVID-19, care erau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul Santander.

Cercetătorii au descoperit că 82,2 % dintre pacienții cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D. De asemenea, potrivit studiului, bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.

„Una dintre abordările preventive este identificarea și tratarea deficiențelor de vitamina D, mai ales în rândul persoanelor care se află în grupele de risc, cum ar fi vârstnicii și pacienții cu comorbidități”, a precizat Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria.

Vitamina D este un hormon produs de rinichi, care controlează concentrația de calciu din sânge. 

Sursa citată precizează că deficiența de vitamina D este asociată cu o multitudine de probleme de sănătate. Astfel, numeroase studii atrag atenția asupra efectelor benefice ale vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce privește protecția împotriva infecțiilor.

„Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienților cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute în sânge. Poate avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât și asupra sistemului imunitar”, a adăugat cercetătorul.

Autorii studiului au subliniat că nu au găsit nicio legătură între nivelul de vitamina D din sângele pacienților și gravitatea bolii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe