Newsflash
Internaționale

Studiu pilot: un test de sânge ar putea detecta demența

de Florentina Ionescu - sept. 30 2021
Studiu pilot: un test de sânge ar putea detecta demența

Cercetătorii vor să aibă acces la proteine, printr-o metodă fără precedent, și astfel să afle mai multe despre patogeneza moleculară a bolii Alzheimer.

Oamenii de știință de la Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA) și-au propus să găsească o modalitate pentru un diagnostic precoce pentru tulburările din sfera demenței, prin intermediul unui simplu test de sânge. Un studiu pilot de succes în acest sens a fost dus la bun sfârșit, scrie www.sciencedaily.com

test de sange detectare alzheimer
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels

O echipă de cercetători de la EMPA și de la Cantonal Hospital of St. Gallen este în prezent în plin proces de a dezvolta un test de sânge care va permite un diagnostic sigur și de încredere, folosit microscopia de forță atomică (AFM). Cercetătorii au publicat recent primele lor rezultate ale unui studiu pilot de succes, în jurnalul Science Advances.

Inițial, fizicianul Peter Nirmalraj a vrut să înțeleagă mai bine patogeneza moleculară a bolii Alzheimer, pentru a scoate la iveală noi abordări în diagnostice și în terapie. Un pas în plus ar fi ca experții să descifreze rolul exact al peptidelor de beta-amiloid și tau asociate cu bolile neurodegenerative. Așa că fizicianul Peter Nirmalraj și-a dorit nu doar să detecteze prezența proteinelor, dar să le determine și forma variabilă, precum și cantitățile.

Împreună cu medicii neurologi de la Cantonal Hospital din St. Gallen, fizicianul a dus la bun sfârșit studiul său inițial. Pentru studiul pilot, el a examinat probele de sânge de la 50 de pacienți și de la 16 subiecți sănătoși. Folosind tehnologia AFM, cercetătorul EMPA a analizat suprafața a aproape 1000 de eritrocite (globule roșii din sânge) pe persoană, fără să știe nimic despre starea de sănătate a participanților. Acesta a fost singurul mod prin care fizicianul s-a putut asigura că interpretarea datelor rămâne obiectivă.

Cercetătorul de la EMPA a măsurat dimensiunea, structura și textura acumulărilor de proteine pe care le-a găsit în celulele din sânge. După mii de globule roșii analizate, echipa de cercetători a așteptat compararea rezultatelor analizei fizicianului Peter Nirmalraj cu datele clinice obținute de la medicii neurologi. 

Într-adevăr, cercetătorii au putut să observe un tipar care s-a potrivit cu stadiul bolii pacienților: persoanele care aveau boala Alzheimer au avut cantități mari de fibre de proteine alcătuide din peptide de beta-amiloid și proteine tau. În cazul persoanelor sănătoase ori în cazul acelor persoane cu afecțiuni ale creierului aflate în stadiu incipient, însă, fizicianul Peter Nirmalraj a găsit doar câteva astfel de fibre.

Acest lucru dovedește fezabilitatea analizării sângelui folosind tehnologia AFM, a spus cercetătorul EMPA:

„Dacă un test de sânge sigur poate fi dezvoltat pe baza acestei metode, persoanele care sunt suspectate că ar avea Alzheimer ar trebui să fie scutite de puncția canalului spinal pentru a se putea diagnostica boala”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe