Newsflash
Internaționale

Studiu: pisicile din Wuhan au dezvoltat anticorpi ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - sept. 10 2020
Studiu: pisicile din Wuhan au dezvoltat anticorpi ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2

Rezultatele unui studiu recent arată că tot mai multe pisici din China decât se credea inițial ar putea fi infectate cu noul tip de coronavirus.

Studiul* sugerează și că pisicile luptă împotriva virusului SARS-CoV-2 cu ajutorul anticorpilor pe care i-au dezvoltat în mod natural, însă cu toate acestea, potrivit www.sciencedaily.com, micile feline ar putea avea un risc de reinfecție.

pisica infectie coronavirus

Acest studiu recent publicat a analizat pisicile din regiunea Wuhan, acolo unde a debutat primul focar de COVID-19. Cercetarea arată că tot mai multe pisici ar putea contracta boala COVID-19, mai multe decât credeau inițial oamenii de știință.

Cercetătorii de la Huazhong Agricultural University, din orașul chinez Wuhan, au luat probe de sânge de la 102 pisici, în perioada ianuarie – martie 2020, ca urmare a declanșării epidemiei de COVID-19. Au fost colectate probe și prin intermediul exsudatelor nazale și anale, scrie sursa citată.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul „Emerging Microbes & Infection”, iar cercetătorii au arătat că anticorpii COVID-19 erau prezenți în 15 dintre probele de sânge recoltate de la pisici. Dintre acestea, 11 pisici aveau anticorpi neutralizanți, proteine care se atașează cu succes de un virus, încât blochează infecția.

Potrivit rezultatelor înregistrate în timpul revizitării zonei, niciuna dintre pisicile testate nu a avut rezultate pozitive la COVID-19 și nu prezenta simptome vizibile. Totodată, niciuna dintre aceste feline nu a murit.

De unde provin pisicile testate

Probele de la pisicile incluse în studiu au provenit de la 46 de pisici abandonate, din trei adăposturi de animale, 41 de pisici din cinci spitale veterinare și 15 pisici care au provenit din familiile unor pacienți cu COVID-19.

Trei dintre pisicile cu cele mai mari valori de anticorpi au fost deținute de pacienți care au fost diagnosticați cu COVID-19, dar chiar și așa, oamenii de știință au observat că au existat semne ce indicau că alte pisici au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 de alte pisici (fie pisici abandonate, fie pisici care proveneau din spitalele veterinare).

Unul dintre autorii principali ai studiului, Meilin Jin, a comentat rezultatele și a subliniat că deși nu există în prezent dovezi ale transmiterii de la pisică la om, ar trebui să ne luăm totuși măsuri de precauție:

„Deși infecția la pisicile de pe stradă ar putea să nu fie pe deplin înțeleasă, putem specula că aceste infecții se datorează probabil contactului cu mediul înconjurător poluat cu SARS-CoV-2 sau contactului cu pacienții cu COVID-19 care hrănesc pisicile. Prin urmare ar trebui luate în considerare unele măsuri pentru a menține o distanță corespunzătoare între pacienții cu COVID-19 și animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile, iar unele măsuri de carantină și cele de igienă ar trbui totodată stabilite pentru acele animale cu risc crescut de infecție.”

Risc de reinfecție

Echipa de cercetători a analizat în detaliu tipul de reacții ale anticorpilor și a putut să descrie apoi dinamica acelor caracteristici pe care le au anticorpii descoperiți la pisici.

Printre descoperirile făcute în rândul acestor anticorpi, oamenii de știință au văzut că tipul de reacție produsă de organismul pisicilor era similară cu cele observate în infecțiile sezoniere cu alte coronavirusuri, ceea ce poate însemna că pisicile care au avut infecție cu SARS-CoV-2 „rămân la risc de reinfecție”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

* Qiang Zhang, Huajun Zhang, Jindong Gao, Kun Huang, Yong Yang, Xianfeng Hui, Xinglin He, Chengfei Li, Wenxiao Gong, Yufei Zhang, Ya Zhao, Cheng Peng, Xiaoxiao Gao, Huanchun Chen, Zhong Zou, Zheng-Li Shi, Meilin Jin. A serological survey of SARS-CoV-2 in cat in Wuhan. Emerging Microbes & Infections, 2020; 1 DOI: 10.1080/22221751.2020.1817796

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe