Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu preliminar: un vaccin candidat pentru COVID-19, cu virus inactivat, este sigur

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 20 octombrie 2020, ora 17:29

Un vaccin candidat pentru COVID-19, realizat de cercetătorii din China, bazat pe întregul virus SARS-CoV-2 inactivat (BBIBP-CorV) este sigur și stârnește un răspuns al anticorpilor.

Acestea sunt rezultatele unui mic studiu clinic randomizat, într-o fază incipientă, care a fost publicat recent în jurnalul „The Lancet Infectious Diseases”.

vaccin china covid-19

Un studiu clinic anterior a raportat rezultate similare, scrie medicalxpress.com, pentru un vaccin diferit care este, de asemenea, bazat pe întregul virus SARS-CoV-2 inactivat, dar în acel studiu, vaccinul a fost testat doar pe persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Potrivit sursei citate, acest studiu recent, publicat în 16 octombrie 2020, a inclus participanți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani și a arătat că răspunsurile la anticorpi au fost induse la toți cei care au beneficiat de vaccin.

Participanții cu vârsta de peste 60 de ani au avut un răspuns mai lent la vaccin, fiind necesare 42 de zile înainte ca anticorpii să fie detectați în cazul tuturor celor care au primit vaccinul, în comparație cu 28 de zile, cât a fost necesar pentru participanții cu vârste între 18 și 59 de ani.

Valorile anticorpilor au fost, de asemenea, mai scăzute în cazul persoanelor cu vârsta între 60 și 80 de ani, în comparație cu persoanele cu vârste între 18 și 59 de ani. (Titrul anticorpilor neutralizanți la 42 de zile după ce participanții au primit o doză de vaccin de 8μg a fost de 228,7 pentru persoanele cu vârsta între 18 și 59 de ani, respectiv de 170,9 pentru cele cu vârsta între 60 și 80 de ani).

Studiul clinic nu a fost, însă, creat pentru a evalua eficacitatea vaccinului, așa că nu se poate spune dacă răspunsurile anticorpilor induse de vaccinul numit BBIBP-CorV sunt sufiiente pentru a proteja o persoană de infecția cu SARS-CoV-2.

„Protejarea vârstnicilor este un obiectiv-cheie al unui vaccin pentru COVID-19 de succes, pentru că la această grupă de vârstă există un risc mai mare de îmbolnăvire severă de pe urma bolii. Cu toate acestea, vaccinurile sunt uneori mai puțin eficiente în cazul acestui grup, deoarece sistemul imunitar se reduce odată cu vârsta. Prin urmare, este încurajator să vedem că BBIBP-CorV induce răspunsurile anticorpilor în rândul persoanelor de peste 60 de ani și credem că acest lucru justifică o investigare mai amănunțită”, a declarat profesorul Xiaoming Yang, unul dintre autorii acestui studiu, de la Beijing Institute of Biological Products Company Limited, din Beijing, China.

Credit foto: Alexandra_Koch de pe Pixabay

Etichete: vaccin inactivat covid-19 vaccinare vaccin china testare vaccin vaccin anti-COVID-19 vaccin covid-19 vaccinuri coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.