Newsflash
Internaționale

Studiu preliminar: vaccinul pentru TB poate limita decesele de COVID-19

de Florentina Ionescu - iul. 9 2020
Studiu preliminar: vaccinul pentru TB poate limita decesele de COVID-19

Una dintre întrebările despre noul coronavirus la care oamenii de știință încearcă să găsească un răspuns este de ce unele țări au o rată a mortalității foarte scăzută la cazurile de COVID-19, în comparație cu altele.

O cercetare realizată de profesorul asistent Luis Escobar de la  College of Natural Resources and Environment și de alți doi colegi ai săi de la National Institutes of Health (NIH) sugerează că vaccinul pentru tuberculoză (numit BCG), administrat des la copiii din țările cu o rată mare a cazurilor de tuberculoză, ar putea să aibă un rol semnificativ în diminuarea ratei de mortalitate de pe urma COVID-19, scrie medicalxpress.com.

vaccin tuberculoza bcg si COVID19

Descoperirile acestor oameni de știință au fost publicate recent în „Proceedings of the National Academy of Sciences” și par a avea o semnificație promițătoare.

„În cercetarea noastră inițială, am descoperit că acele țări cu rate mari ale vaccinării BCG au rate mai mici ale mortalității. Dar fiecare țară este diferită: Guatemala are o populație mai tânără decât Italia, așa că a trebuit să facem ajustările la nivelul datelor pentru a ține cont de aceste diferențe”, a explicat Luis Escobar.

Acesta și cercetătorii din cadrul NIH au colectat informații despre rata mortalității din mai multe zone din lume. Din aceste informații, echipa de cercetători a făcut ajustări pentru anumite variabile. Dincolo de variabile, s-a observat o corelație care arăta că țările cu rate mai mari de acoperire vaccinală pentru tuberculoză au avut rate mult mai mici ale mortalității datorate COVID-19.

„Scopul de a folosi vaccinul BCG pentru a proteja oamenii de forma severă de COVID-19 ar fi acela de a stimula un răspuns imun înnăscut mai larg și mai rapid”, a mai declarat Luis Escobar.

El a subliniat și că vaccinul BCG a demonstrat deja că oferă o protecție mai largă pentru un anumit număr de boli respiratorii virale, pe lângă tuberculoză. Totodată, Luis Escobar subliniază că rezultatele obținute de echipa sa sunt preliminare și că este nevoie de cercetări mai amănunțite pentru a sprijini rezultatele echipei și pentru a determina care ar trebui să fie următirii pași pentru oamenii de știință în acest caz.

Clarificări din partea OMS

Organizația Mondială a Sănătății a explicat că nu există dovezi clare care să ateste că vaccinul BCG poate proteja oamenii de COVID-19 și a subliniat că în prezent nu recomandă vaccinarea BCG pentru prevenția COVID-19.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe