Newsflash
Internaționale

Studiu: protecția vaccinului COVID de la AstraZeneca scade după trei luni

de Florentina Ionescu - dec. 21 2021
Studiu: protecția vaccinului COVID de la AstraZeneca scade după trei luni

Un studiu recent realizat de specialiștii de la University of Edinburgh sugerează că protecția oferită de vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca scade după trei luni.

Presa străină scrie că protecția oferită de vaccinul împotriva COVID-19 creat de Universitatea Oxford împreună cu AstraZeneca intră în declin după trei luni de la administrarea a două doze, după cum arată un studiu de dată recentă. 

vaccinul astrazeneca

Rezultatele – extrase din bazele de date din două țări – sugerează că programele pentru administrarea dozelor booster sunt necesare pentru a ajuta la menținerea protecției în fața formelor severe de boală în cazul persoanelor vaccinate cu produsul Oxford-AstraZeneca, spun experții citați de medicalxpress.com.

Cercetătorii din Scoția și din Brazilia au analizat datele obținute de la două milioane de persoane din Scoția și de la 42 de milioane de persoane din Brazilia care au fost recent vaccinate cu vaccinul produs de  Oxford-AstraZeneca.

În Scoția, când protecția a fost comparată cu situația la două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze, a existat o creștere de aproximativ cinci ori a riscului de spitalizare sau de deces de pe urma COVID-19 la aproape cinci luni de la vaccinarea cu cele două doze, arată sursa citată.

Declinul în eficacitate începe inițial să apară după o perioadă de trei luni, când riscul de deces și de spitalizare este dublu față de riscul la cele două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze, mai spun experții.

Riscul crește de trei ori la scurt timp după patru luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Cifre similare au fost observate și în cazul persoanelor din Brazilia.

Cercetătorii au putut să compare datele din Scoția și Brazilia pentru că au avut un interval similar între doze – de 12 săptămâni – și prioritizarea inițială a persoanelor care au fost vaccinate, adică persoanele care prezentau cel mai mare risc de a dezvolta o formă severă de boală și lucrătorii din sistemul de sănătate.

Varianta dominantă a SARS-CoV-2 a fost diferită în fiecare țară în timpul perioadei de studiu (Delta în Scoția și Gamma în Brazilia), ceea ce înseamnă că declinul în ce privește eficacitatea vaccinului este cel mai probabil din cauza scăderii protecțiie vaccinului și din cauza impactului pe care îl au aceste variante. Aceste rezultate au fost publicate în „The Lancet”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe