Newsflash
Internaționale

S-au depistat 35 de infectări cu un nou virus de origine animală în China

de L. Budin - aug. 9 2022
S-au depistat 35 de infectări cu un nou virus de origine animală în China

Un nou virus de origine animală, de tip Henipavirus, numit Langya henipavirus sau LayV, care se poate transmite la om, a fost descoperit în provinciile Shandong și Henan din China.

Virusul a infectat deja 35 de persoane, arată un articol publicat în The New England Journal of Medicine de către cercetători din China și Singapore.

hendra-virus
Sursă: CSIRO - Wikimedia Commons

 

Noul tip de Henipavirus a fost depistat în probe prelevate din gâtul pacienților febrili, informează The Global Times.

Specialiștii arată că noul virus, care ar putea avea origine animală, este asociat cu febră, oboseală, tuse, anorexie, greață.

Din cele 35 de cazuri depistate, 26 au dezvoltat simptomele mai sus menționate, precum și mialgie, dureri de cap și vomă, arată cercetările.

Infecțiile cu Henipavirus își au originea în Oceania și Asia de Sud. Henipavirusul cuprinde două specii: Hendra (HeV), care cauzează, la suine, epidemii de meningoencefalită, și virusul Nipah (NiV), care provoacă encefalită la caii de rasă. O specie de lilieci sunt vector de transmitere a HeV și NiV.

Cazurile de infectare cu Langya, depistate până acum la om, nu au fost fatale sau foarte severe, a spus Wang Linfa, profesor în cadrul programului pentru boli infecțioase emergente din cadrul Duke-NUS Medical School din Singapore, care a fost implicat în cercetare. Totuși, reprezintă un motiv de alertă, pentru că numeroase virusuri care există în natură pot avea efecte imprevizibile dacă ajung să contamineze oamenii.

Nu au fost descoperite focare cu Langya, deci nu există încă dovada transmiterii virusului de la om la om – deși studii anterioare au semnalat că o astfel de transmitere nu e exclusă.

Wang Xinyu, de la departamentul de boli infecțioase din cadrul Spitalului universitar din Huashan, a spus că cercetarea acestui tip de boală nu ar trebui limitată la subiecții umani, ci ar trebui privită într-un context mai larg. Conceptul „o singură sănătate” („One Health”), propus de mai multe organizații internaționale în ultimii ani, caută un echilibru sustenabil și optimizarea stării de sănătatate nu doar pentru oameni, ci și pentru animale și ecosisteme, notează The Global Times.

Primăria din New York cere OMS să redenumească variola maimuţei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe