Newsflash
Internaționale

Studiu: sistemul imunitar ar putea fi învățat să trateze toate formele de cancer

de Florentina Ionescu - ian. 30 2020
Studiu: sistemul imunitar ar putea fi învățat să trateze toate formele de cancer

O parte recent descoperită a sistemului nostru imun ar putea fi „dresată” pentru a trata toate formele de cancer, spun oamenii de știință.

O echipă de cercetători de la Universitatea Cardiff a descoperit o metodă nouă de a distruge cancerul de prostată, de sân, pulmonar și alte forme de cancer în cadrul unor teste de laborator, scriu jurnaliștii de la bbc.com.

tratament cancer

Descoperirea făcută de aceștia a fost publicată luna aceasta în revista „Nature Immunology”, dar nu a fost încă testată pe pacienți. Chiar și așa, oamenii de știință spun că are un „potențial enorm”.

Un singur tip de celulă ar putea fi capabilă să distrug mai multe tipuri de cancer

Sistemul nostru imun poate să atace și celulele canceroase, nu doar să ne protejeze împotriva infecțiilor. Astfel că cercetătorii și-au propus să descopere modalități neconvenționale prin care sistemul imun să atace în mod natural tumorile. Experții au descoperit în sângele oamenilor un tip de celulă (limfocitele T sau celulele T), care poate să scaneze corpul, pentru a evalua dacă în organism există o amenințare care trebuie eliminată. Diferența este că această celulă T descoperită ar putea să atace o paletă largă de cancere, iar astfel ar putea să existe șansa de a trata fiecare pacient diagnosticat cu cancer.

Limfocitele T au niște „receptori” pe suprafața lor, care le permit să „vadă” mai bine la un nivel chimic profund. Echipa de cercetători a descoperit o celulă T și receptorul ei care ar putea să găsească și să distrugă mai multe tipuri de celule canceroase în laborator, inclusiv celule din cancerul pulmonar, de piele, de sânge, de colon, de sân, osos, de prostată, ovarian, renal și de col uterin. Un lucru crucial: aceste limfocite T nu au afectat țesuturile normale.

Acest receptor al limfocitelor T interacționează cu o moleculă numită MR, care se află pe suprafața fiecărei celule din corpul uman. Se crede că MR1 este cea care trage un semnal de alarmă asupra metabolismului perturbat, lucru care se petrece în interiorul unei celule canceroase, iar acest semnal se adresează sistemului imun.

Terapiile cu limfocite sau celule T există deja, iar cel mai important exemplu este terapia cu CAR-T, un medicament realizat din limfocitele T ale pacientului, care caută și distruge celulele canceroase.

Însă cercetătorii spun acum că receptorul lor al limfocitelor T nou descoperite ar putea duce la un tratament „universal” pentru cancer. Cercetarea lor are un potențial mare, dar este prea devreme pentru ca oamenii de știință să poată spună că ar putea funcționa în tratamentul tuturor cancerelor.


Notă autor:

Sursa foto: National Cancer Institute pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe