Newsflash
Internaționale

Studiu SUA: consumul unui peşte egal cu a bea timp de o lună apă contaminată

de L. Budin - ian. 19 2023
Studiu SUA: consumul unui peşte egal cu a bea timp de o lună apă contaminată

A consuma un peşte de apă dulce prins în lacurile şi râurile din Statele Unite echivalează cu a bea timp de o lună apă potabilă contaminată cu PFAS - aşa-numiţii poluanţi eterni.

Substanţele perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate au fost dezvoltate în anii ‘40 pentru a rezista la apă şi temperaturi ridicate. Se găsesc în învelişurile antiaderente, în textile sau în ambalajele alimentare.

peste-poluare-apa-pfas

Se descompun greu și s-au acumulat de-a lungul timpului în aer, sol, în apele lacurilor şi râurilor, în hrană şi chiar şi în corpul uman, arată un studiu american, citat de AFP și Agerpres.

Există din ce în ce mai multe solicitări pentru o reglementare mai strictă a utilizării acestor substanțe care sunt dăunătoare sănătăţii, cu consecinţe hepatice, imunitare şi cu risc de cancer.

0

Dintre probele contaminate, trei sferturi conţineau acid perfluorooctan sulfonic (PFOS), unul dintre cei mai comuni şi nocivi contaminanţi, din cei câteva mii ce alcătuiesc grupul PFAS.

Astfel, a consuma un peşte de apă dulce echivalează cu a bea timp de o lună apă contaminată cu 48 de părţi de PFOS per miliard. Conform noilor recomandări ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA) din Statele Unite, apa este considerată sigură de băut dacă nu conţine mai mult de 0,2 părţi de PFOS per trilion.

Nivelurile de PFAS măsurate la peştii de apă dulce capturaţi în sălbăticie s-au dovedit a fi de 278 de ori mai mari comparativ cu cele constatate la peştii crescuţi în scop comercial.

Nu mai pot privi un peşte fără să mă gândesc la contaminarea lui cu PFAS”, a declarat pentru AFP David Andrews.

Andrews este om de ştiinţă în cadrul Environmental Working Group, organizaţia neguvernamentală care a condus studiul. El a crescut pescuind şi consumând peşte.

Descoperirea este îngrijorătoare în special din cauza impactului asupra comunităţilor defavorizate care consumă peşte ca sursă de proteine sau din motive socio-culturale, a precizat el.

Pentru Patrick Byrne, cercetător în domeniul poluării mediului la Universitatea John Moores din Liverpool, PFAS reprezintă „probabil cea mai mare ameninţare chimică pentru specia umană în secolul 21”.

Acest studiu este important pentru că furnizează prima dovadă a transmiterii pe scară largă a PFAS în mod direct, de la peşte la om”, a subliniat el.

Studiul a fost publicat la scurt timp după iniţiativa Danemarcei, Germaniei, Ţărilor de Jos, Norvegiei şi Suediei, care au înaintat Agenţiei europene pentru produse chimice o propunere de interzicere a utilizării PFAS. Această propunere vine după concluzia celor cinci ţări conform căreia utilizarea PFAS nu a fost controlată suficient.

Hidratarea optimă poate încetini procesul de îmbătrânire

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe