Newsflash
Internaționale

Studiu: substanțe nocive, depistate în ambalajele pentru fast-food

de L. Budin - mai 21 2021
Studiu: substanțe nocive, depistate în ambalajele pentru fast-food

Un studiu realizat de asociaţii europene sanitare şi de mediu a descoperit că substanţe chimice din categoria PFAS au fost utilizate în ambalaje şi recipiente de unică folosinţă, pentru preparate de tip fast-food.

Folosirea acestor substanţe chimice, nocive pentru sănătate, este o practică extinsă, arată rezultatele acestui studiu publicat recent. Cercetarea a aflat că peste 70 % din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS (per- şi polifluoroalchil). Aceștia sunt compuşi chimici sintetici, care au atomi multipli de fluor ataşaţi la un lanţ alchilic, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Compușii PFAS sunt extrem de persistenți în natură, având un timp îndelungat de descompunere şi contaminând apa potabilă, solul şi aerul.

fast-food

Substanțe folosite pe scară largă

Substanţele PFAS se folosesc pe scară largă în ambalajele alimentare şi în recipientele de unică folosinţă din Europa, notează autorii studiului, la care a participat Alianţa pentru Sănătate şi Mediu şi alte şapte organizaţii non-profit dedicate problemelor mediului înconjurător şi sănătăţii.

Au fost cercetate ambalaje şi recipiente din lanțuri de restaurante cunoscute pentru produse de tip fast-food, precum şi de la mai multe puncte de servire rapidă din supermarketuri din şase ţări europene (Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie).

Rezultatele au relevat suspiciunea că 38 dintre cele 99 de mostre (38%) de asftel de ambalaje folosite în localuri au fost tratate cu compuși PFAS, pentru a se obţine rezistenţa la ulei.

Măsuri necesare în Europa

De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au indicat o expunere intenţionată la PFAS, deşi s-au găsit urme ale acestor substanţe şi în mostrele selectate pentru analize şi care nu fuseseră tratate în mod intenţionat.

Concluziile studiului arată că 99% din fluorul organic prezent în acest mostre selectate nu poate fi captat pentru o analiză specifică de laborator, ceea ce înseamnă că este imposibilă identificarea cu certitudine a compuşilor PFAS prezenţi.

Jitka Strakova, autoarea principală a studiului, a declarat că este momentul ca Uniunea Europeană să acţioneze şi să interzică imediat şi permanent toate tipurile de PFAS din recipientele alimentare, pentru a proteja consumatorii.

Studiile ştiinţifice au relevat totodată că PFAS au efecte grave pentru sănătate, având un impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv şi hormonal.

În Danemarca, unde utilizarea acestor substanţe în ambalajele pentru alimente este interzisă din iulie 2020, niciuna dintre pungile pentru cartofi prăjiţi dintr-un binecunoscut lanț de restaurante fast-food nu a prezentat o expunere la PFAS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe