Newsflash
Internaționale

Studiu: ţigările electronice ar putea agrava astmul

de Florentina Ionescu - sept. 23 2019
Studiu: ţigările electronice ar putea agrava astmul

Un studiu care a avut în vedere impactul ţigărilor electronice asupra bolilor alergice de la nivelul căilor respiratorii sugerează că unele dispozitive cu arome ar putea agrava severitatea unor afecţiuni, cum ar fi astmul.

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au folosit un model de persoane cu astm, pentru a investiga efectele diverselor arome care se întâlnesc în ţigările electronice, cu şi fără nicotină, scrie Medical Xpress.

Ce au descoperit cercetătorii

În ciuda faptului că se sugerează că ţigările electronice ar fi o alternativă mai sănătoasă la cele pe bază de tutun, încă nu există suficiente studii efectuate pe oameni şi pe animale care să arate efectul pe care îl au ţigările electronice asupra funcţiei plămânilor.

Rezultatele acestui studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la mai multe universităţi din Sidney şi din Vermont, în colaborare cu cei de la un institut de cercetare din Australia, arată că unele ţigări electronice - chiar şi cele fără nicotină - ar putea modifica felul în care funcţionează căile respiratorii afectate de o afecţiune alergică.

Cercetătorii au descoperit că unele ţigări electronice aromate, chiar şi în absenţa nicotinei, pot agrava severitatea bolilor. Efectele exacte asupra caracteristicilor astmului au depins de aroma specifică, studiul sugerând că ţigările electronice cu arome vor avea aceleaşi consecinţe asupra sănătăţii plămânilor, spune dr. David Chapman, de la  University of Technology Sydney, autorul principal al studiului.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe