Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: ţigările electronice ar putea agrava astmul

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 23 septembrie 2019, ora 09:37

Un studiu care a avut în vedere impactul ţigărilor electronice asupra bolilor alergice de la nivelul căilor respiratorii sugerează că unele dispozitive cu arome ar putea agrava severitatea unor afecţiuni, cum ar fi astmul.

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au folosit un model de persoane cu astm, pentru a investiga efectele diverselor arome care se întâlnesc în ţigările electronice, cu şi fără nicotină, scrie Medical Xpress.

Ce au descoperit cercetătorii

În ciuda faptului că se sugerează că ţigările electronice ar fi o alternativă mai sănătoasă la cele pe bază de tutun, încă nu există suficiente studii efectuate pe oameni şi pe animale care să arate efectul pe care îl au ţigările electronice asupra funcţiei plămânilor.

Rezultatele acestui studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la mai multe universităţi din Sidney şi din Vermont, în colaborare cu cei de la un institut de cercetare din Australia, arată că unele ţigări electronice - chiar şi cele fără nicotină - ar putea modifica felul în care funcţionează căile respiratorii afectate de o afecţiune alergică.

Cercetătorii au descoperit că unele ţigări electronice aromate, chiar şi în absenţa nicotinei, pot agrava severitatea bolilor. Efectele exacte asupra caracteristicilor astmului au depins de aroma specifică, studiul sugerând că ţigările electronice cu arome vor avea aceleaşi consecinţe asupra sănătăţii plămânilor, spune dr. David Chapman, de la  University of Technology Sydney, autorul principal al studiului.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: tigari electronice tigari aromate astm

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.