Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: țigările electronice ar putea dăuna inimii

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 7 noiembrie 2019, ora 18:15

Produsele ori dispozitivele de inhalare a vaporilor pe gură (așa cum sunt țigările electronice) și substanțele pe care acestea le introduc în organism ar putea să dăuneze sistemului cardiovascular, potrivit unui studiu recent.

Aceste noi descoperiri, publicate în jurnalul „Cardiovascular Research”, vin la o lună după ce CDC (Centers for Disease Control and Prevention din Statele Unite ale Americii) a declarat că ar fi o adevărată „epidemie de afecțiuni pulmonare” care sunt asociate cu inhalarea vaporilor din aceste dispozitive.

Potrivit autorului senior al studiului, Loren Wold de la Ohio State University, țigările electronice conțin nicotină, particule, metale și arome, nu doar vapori de apă inofensivi. Studiile efectuate în ceea ce privește poluarea aerului, mai spune expertul citat de Medical Xpress, arată că particulele fine pătrund în circulația sangvină și au efecte directe asupra inimii, iar „datele [obținute în urma studiilor făcute] pe țigările electronice indică în această direcție”.

tigari electronice studiu inima

Să nu uităm că nicotina, care se găsește și în tutun, este un factor cunoscut care crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă, însă și alte ingrediente inhalate prin vaporii acestor dispozitive ar putea duce la inflamație, stres oxidativ și la un flux sangvin instabil, a mai spus Loren Wold.

Particulele extrem de fine au fost asociate, printre altele, cu tromboza, boala arterială coronariană și cu hipertensiunea. În plus, țigările electronice conțin formaldehidă, substanță clasificată de experți ca agent care cauzează cancerul și care este asociată, potrivit experimentelor efectuate pe șoareci, cu daune la nivelul inimii.

Sursa foto: Pixabay.com

Etichete: tigari electronice tigari aromate tigari studiu inima Cardiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.