Newsflash
Internaționale

Studiu: transplanturile de organe au scăzut cu 15% în primul an al pandemiei

de L. Budin - sept. 1 2021
Studiu: transplanturile de organe au scăzut cu 15% în primul an al pandemiei

Numărul transplanturilor de organe efectuate la nivel mondial a scăzut considerabil în primul an al pandemiei de coronavirus, arată rezultatele unui studiu internațional.

Cercetarea, realizată de Societatea Europeană de Transplant de Organe din Italia şi publicată în jurnalul medical Lancet, s-a bazat pe date prelevate din 22 de ţări şi a relevat o scădere, în medie, cu 15 % a numărului de operaţii de transplant la nivel mondial, informează DPA, preluată de Agerpres.

donare-inima

Pierdere semnificativă de vieți

Primul val al pandemiei a avut un impact devastator asupra accesului la transplant în numeroase ţări, ceea ce a afectat listele de aşteptare şi a condus la o pierdere semnificativă de vieţi, a declarat Olivier Aubert, autorul principal al raportului, din cadrul Paris Transplant Group.

Pe lângă datele anuale în ansamblu, cercetătorii au analizat şi informaţii de la momentul la care fiecare ţară a înregistrat 100 de noi cazuri de infectare până la sfârşitul anului. A fost observată o corelaţie temporală evidentă între înmulţirea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi reducerea numărului de transplanturi, au indicat oamenii de ştiinţă, precizând însă că s-au remarcat diferenţe uriaşe de la o ţară la alta.

Scăderi în Japonia și Ungaria

Numărul transplanturilor de organe s-a redus în special în Japonia (în scădere cu 67 %), Croaţia şi Ungaria (ambele înregistrând o scădere cu 37 %), Marea Britanie (în scădere cu 31 %) şi Brazilia (în scădere cu 29 %).

În schimb, autorii au observat diferenţe puţin semnificative în cazul Elveţiei, cu doar cu 1 % mai puţine transplanturi.

O scădere relativ mică a fost înregistrată şi în SUA (în scădere cu 4 %), în Norvegia (în scădere cu 7 %) şi Canada (în scădere cu 10 %).

În Germania, medicii au transplantat cu aproape 330 mai puţine organe de la debutul primului val al pandemiei până la sfârşitul anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, reprezentând o scădere cu 11 %.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe