Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: un anticoagulant ar putea amâna debutul bolii Alzheimer

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 9 octombrie 2019, ora 14:32

Un medicament existent pentru subțierea sângelui ar putea ajuta la întârzierea dezvoltării bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat pe modele de șoareci.

În prezent nu există un leac pentru această boală degenerativă și nicio metodă certă de a preveni afecțiunea. De aceea, oamenii de știință continuă să facă cercetări în căutarea unor strategii și terapii care ar putea cel puțin să întârzie debutul simptomelor bolii Alzheimer.

În cadrul acestui studiu nou coordonat de Marta Cortés Canteli, echipa de specialiști a folosit un cunoscut anticoagulant, un medicament care previne formarea cheagurilor de sânge, pentru a încetini debutul simptomelor bolii Alzheimer la modelele de șoareci.

Cercetătorii au avut această abordare deoarece studiile anterioare au arătat că pacienții cu această afecțiune tind să aibă o circulație precară a sângelui în creier. Echipa Martei Cortés Canteli explică în lucrarea care a apărut în Journal of the American College of Cardiology” că doar un an de tratament cu acest medicament a avut ca rezultate bune: modelele de șoareci cu boala Alzheimer nu au avut niciun fel de pierdere de memorie și nu li s-a redus în niciun fel fluxul sangvin în creier, scrie Medical News Today.

Această descoperire marchează un progres important către interpretarea rezultatelor noastre în practica clinică pentru a obține un tratament eficient pentru boala Alzheimer”, a spus Marta Cortés Canteli. Echipa ei a lucrat cu șoareci femele care aveau predispoziție către a dezvolta simptome precum cele ale bolii Alzheimer. Investigatorii le-au administrat acestor șoareci și celor din grupul de control fie o substanță placebo, fie dabigatran etexilat, un medicament anticoagulant, iar acestea au fost amestecate cu hrana obișnuită a șoarecilor, pe o perioadă de peste un an.

medicamente anticoagulante

Șoarecii care au primit acest tratament preț de un an nu au dezvoltat pierderi de memorie și și-au menținut un flux sangvin normal la nivelul creierului. Cercetătorii au calculat că fiecare șoarece din grupul de tratament ar trebui să primească o doză medie de aproximativ 60 de miligrame de dabigatran/kilogram/24 de ore.

Mai mult, cercetătorii au descoperit o reducere semnificativă în markerii biologici tipici ai bolii Alzheimer la șoarecii care au primit acest tratament cu medicamentul anticoagulant.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: boala alzheimer alzheimer anticoagulante medicamente boli neurodegenerative

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.