Newsflash
Internaționale

Studiu: un sfert dintre persoanele vindecate de COVID-19 are probleme de sănătate persistente

de L. Budin - iun. 16 2021
Studiu: un sfert dintre persoanele vindecate de COVID-19 are probleme de sănătate persistente

La o lună sau mai mult de la îmbolnăvire, aproape un sfert dintre persoanele vindecate de COVID-19 acuză probleme de sănătate pe care nu le experimentaseră în timpul infectării, arată un studiu american vast.

Cercetarea a analizat datele medicale e peste 2 milioane de americani care s-au infectat cu SARS-CoV-2, relatează  agenția, AFP, preluată de publicația Le Journal de Québec.

Ancheta este cea mai mare de acest gen realizată vreodată, cu rolul de a studia efectele pe termen lung ale bolii, arată organizația independentă Fair Health. Această organizația a colectat informațiile furnizate de companiile de asigurare medicală.

durere-cap

Nevralgii și probleme respiratorii

Datele colectate și examinate privesc circa 1,96 milioane de persoane depistate pozitiv, în intervalul februarie – decembrie 2020.

Chiar dacă numeroși pacienți se vindecă de COVID-19 (...), unii prezintă simptome simptome persistente sau noi, la peste patru săptămâni după ce au fost diagnosticate”, se arată în studiu.

Cele două probleme principale cu care s-au confruntat pacienții vindecați au fost durerile – nevralgii, dureri musculare - , în cazul a 5% din persoane, și dificultăți de respirație, în 3,5% din cazuri. Au mai existat și alte probleme medicale: hiperlipidemie sau hipertensiune, indispoziție, oboseală intensă, anxietate, probleme intestinale.

Pacienții care au raportat simptome asemănătoare înaintea infectării cu coronavirus au fost excluși din studiu, la fel ca cei care sufereau de boli (cancer, insuficiență renală) cu simptome care se puteau suprapune cu cele examinate.

Risc la cazurile grave

Cercetarea mai arată că, la o lună și peste de la momentul infectării, circa 23% din pacienții vindecați au fost din nou la doctor, pentru a-și trata cel puțin unul dintre simptomele enumerate mai sus.

Cazurile COVID-19 cele mai grave prezentau riscuri mai mari de a suferi de probleme post-spitalizare: aproape 50% din persoanele care fuseseră spitalizate din cauza virusului au experimentat cel puțin o problemă medicală după vindecare, comparativ cu 27% din cazurile COVID-19 simptomatice și 19% din cazurile asimptomatice.

A existat și un procent de 0,21% din pacienți au acuzat acufene, la 30 de zile sau peste după vindecare.

Dintre pacienții spitalizați și apoi lăsați să plece acasă, 0,45% au decedat într-un interval de 30 sau peste de la infectare. Riscul de deces era, în cazul lor, de 46 de ori mai ridicat ca în cazul celor care nu fuseseră spitalizați.

Cauze necunoscute

Simptomele persistente ale COVID-19, numite COVID lung, sunt din ce în ce mai mult studiate de cercetători. Cauzele declanșării lor sunt în continuare necunoscute, notează Fair Health.

Ipotezele includ un răspuns imunitar persistent (...), leziuni neuronale produse de virus, care au nevoie de timp pentru a se vindeca, sau prezența durabilă a unei concentrații scăzute de virus”, arată reprezentanții Fair Health.

Una din limitele studiului este faptul că un grup-martor de persoane care nu au fost infectate cu coronavirus nu a fost analizat, spre comparație.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe