Newsflash
Internaționale

Studiu: varianta braziliană a SARS-CoV-2, mai contagioasă

de Florentina Ionescu - apr. 21 2021
Studiu: varianta braziliană a SARS-CoV-2, mai contagioasă

Rezultatele unei cercetări internaționale arată că varianta braziliană a virusului SARS-CoV-2 este mult mai transmisibilă decât celelalte tulpini.

O echipă internațională de cercetători a descoperit dovezi care sugerează că varianta P.1 a coronavirusului care a fost identificată prima dată în unele părți ale Braziliei ar putea fi de două ori mai contagioasă decât tulpinile anterioare ale SARS-CoV-2. 

coronavirus brazilia varianta P1

În lucrarea publicată în jurnalul Science, grupul de cercetători descrie munca lor în ceea ce privește studierea variantei și rezultatele la care au ajuns.

Prin intermediul unei analize moleculare, cercetătorii au determinat că virusul are 17 mutații indentificabile și că are trei mutații ale proteinei spike (N501Y, E484K și K417T), care au reprezentat motive mari de îngrijorare deoarece au permis virusului să se atașeze mai bine de celulele umane, iar în unele cazuri, au ajutat virusul să se ferească din calea anticorpilor, scrie medicalxpress.com.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit dovezi cum că varianta aceasta poate să se ferească de un răspuns imun înainte de alte tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Totodată, munca oamenilor de știință a implicat simularea virusului, pentru a determina modul în care abilitățile SARS-CoV-2 s-au schimbat de când a suferit mutații. Simulările au arătat că varianta este de 1,7 până la de 2,4 ori mai transmisibilă decât tulpinile anterioare ale virusului.

Cercetătorii nu au putut să determine dacă această creștere s-a datorat faptului că virusul persistă mai mult timp în corp sau este atribuită unei creșteri a încărcăturii virale. Ei au estimat că persoanele infectate în Manaus (Brazilia) au avut un risc de 1,2 până la de 1,9 ori mai mare de deces de pe urma infecției cu varianta P.1 decât tulpinile anterioare ale coronavirusului.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe