Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: varianta braziliană a SARS-CoV-2, mai contagioasă

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 21 aprilie 2021, ora 12:46

Rezultatele unei cercetări internaționale arată că varianta braziliană a virusului SARS-CoV-2 este mult mai transmisibilă decât celelalte tulpini.

O echipă internațională de cercetători a descoperit dovezi care sugerează că varianta P.1 a coronavirusului care a fost identificată prima dată în unele părți ale Braziliei ar putea fi de două ori mai contagioasă decât tulpinile anterioare ale SARS-CoV-2. 

coronavirus brazilia varianta P1

În lucrarea publicată în jurnalul Science, grupul de cercetători descrie munca lor în ceea ce privește studierea variantei și rezultatele la care au ajuns.

Prin intermediul unei analize moleculare, cercetătorii au determinat că virusul are 17 mutații indentificabile și că are trei mutații ale proteinei spike (N501Y, E484K și K417T), care au reprezentat motive mari de îngrijorare deoarece au permis virusului să se atașeze mai bine de celulele umane, iar în unele cazuri, au ajutat virusul să se ferească din calea anticorpilor, scrie medicalxpress.com.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit dovezi cum că varianta aceasta poate să se ferească de un răspuns imun înainte de alte tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Totodată, munca oamenilor de știință a implicat simularea virusului, pentru a determina modul în care abilitățile SARS-CoV-2 s-au schimbat de când a suferit mutații. Simulările au arătat că varianta este de 1,7 până la de 2,4 ori mai transmisibilă decât tulpinile anterioare ale virusului.

Cercetătorii nu au putut să determine dacă această creștere s-a datorat faptului că virusul persistă mai mult timp în corp sau este atribuită unei creșteri a încărcăturii virale. Ei au estimat că persoanele infectate în Manaus (Brazilia) au avut un risc de 1,2 până la de 1,9 ori mai mare de deces de pe urma infecției cu varianta P.1 decât tulpinile anterioare ale coronavirusului.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: varianta p1 noua varianta braziliana coronavirus varianta brazilia variante ale SARS-CoV-2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.