Newsflash
Internaționale

Studiul despre miocardita „cauzată” de vaccinul COVID, pus sub semnul întrebării

de Florentina Ionescu - oct. 22 2021
Studiul despre miocardita „cauzată” de vaccinul COVID, pus sub semnul întrebării

Un studiu care pretindea că băieții au un risc crescut de a face miocardită după vaccinarea împotriva COVID-19 este imperfect, spun criticii.

Un articol din prestigioasa revistă medicală British Medical Journal (the BMJ) aduce în discuție un studiu referitor la vaccinurile împotriva COVID-19. Riscul ca băieții sănătoși, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, să sufere de evenimente cardiace adverse, cum ar fi miocardita, după cea de-a doua doză de vaccin de la Pfizer – BioNTech este de aproape patru ori cât riscul ca adolescenții să fie internați în spital drept rezultat al infecției cu SARS-CoV-2, arăta un studiu. 

studiu teorii gresite vaccin covid miocardita adolescenti baieti
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Cu toate acestea, arată BMJ, studiu respectiv a fost criticat la scară largă pentru că exploatează datele dintr-o sursă necorespunzătoare care livrează un mesaj antivaccinist, în ciuda avertismentelor transmise de experți când vine vorba despre utilizarea unor astfel de date.

Studiul retrospectiv, care nu a fost încă supus evaluării colegiale (peer review), a folosit un sistem de raportare a evenimentelor adverse despre vaccin din SUA (VAERS), pentru a identifica rata la care apare miocardita post-vaccinare în rândul tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani și în rândul celor de 16-17 ani, între lunile ianuarie și iunie 2021, după cea de-a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

Un profesor și expert în domeniul sănătății, Trish Greenhalgh, de la Universitatea Oxford, a declarat pentru The BMJ că deși toate variantele de dinainte de publicare ale acelui studiu (de dinainte de a fi peer reviewed) au fost suspectate, unele dintre ele au fost mai suspecte decât altele.

„Baza de date VAERS este un sistem pasiv de monitorizare menținut de Food and Drug Administration din SUA și de Centers for Disease Control and Prevention care invită publicul să raporteze orice efecte adverse percepute sau suspectate după vaccinare, astfel că potențialele semnale de alarmă cum că vaccinul face rău să poată fi investigate mai departe. În mod crucial, toate aceste rapoarte trebuie să fie validate de alte sisteme active de monitorizare, pentru că datele introduse prin VAERS sunt foarte predispuse la a fi raportate și pot fi considerate părtinitoare”, a declarat profesoara Trish Greenhalgh.

Ea a subliniat și că: „Într-adevăr, CDC spune în mod explicit că VAERS nu poate fi folosit în izolare pentru a trage concluzia cu privire la existența, frecvența sau ratele complicațiilor vaccinării”.

Profesoara Trish Greenhalgh a mai declarat că, deși FDA și CDC au folosit datele din VAERS pentru a genera impoteza unor întrebări în legătură cu efectele vaccinurilor pentru COVID-19 la adolescenți, agențiile au investigat apoi, înainte de a trage concluzia că aceste vaccinuri sunt sigure.

„Datele din VAERS, așa cum se știe, au fost folosite de grupurile de antivacciniști în trecut pentru a produce estimări alarmiste cu privire la efectele rele de pe urma vaccinurilor”, a adăugat Trish Greenhalgh.

Dr. Dan Freedman, medic neurolog pediatru în orașul Austin, Texas, a subliniat acest aspect, dar și alte defecte metodologice ale acestui studiu, inclusiv faptul că multe dintre „cazurile” de miocardită ar putea să provină de la o infecție sau de pe urma unui alt diagnostic.

El a descris analiza aceea ca fiind „presărată” cu „date care cu siguranță vor fi cooptate de mișcarea antivaccinistă”. Articolul integral de pe The BMJ poate fi consultat aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe