Newsflash
Internaționale

SUA: adulții sub 65 de ani ar trebui să aibă parte de „screening de anxietate”

de Florentina Ionescu - sept. 23 2022
SUA: adulții sub 65 de ani ar trebui să aibă parte de „screening de anxietate”

Experții spun că adulții din Statele Unite ale Americii ar trebui să aibă parte de un „screening de anxietate” în mod regulat.

Doctorii americani ar trebui să recomande un screening, în mod regulat, tuturor adulților cu vârste sub 65 de ani în ceea ce privește anxietatea, a propus un grup de experți din domeniul sănătății, săptămâna aceasta. 

Este prima dată când panelul de experți din US Preventive Services Task Force a recomandat screeningul pentru anxietate în ce privește îngrijirea primară pentru adulții fără simptome, scrie The Associated Press. Propunerea este deschisă în continuare, fiind supusă dezbaterii publice, până la 17 octombrie. 

anxietate screening recomandat panel experti sua
Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/cizma-gheata-incal-ari-casa-4506212/

Recomandările lor se bazează pe un review care a început înainte de pandemia de COVID-19, evaluând studiile care arată potențialele beneficii și riscuri de pe urma unui screening în ceea ce privește anxietatea la adulți.

Având în vedere rapoartele cu privire la o creștere a numărului de probleme în sfera sănătății mintale asociate cu izolarea din pandemie și cu stresul din această perioadă, recomandarea vine la momentul potrivit, a declarat Lori Pbert, membru în panelul de experți și coautor. Lori Pbert este cercetători și psiholog la Chan Medical School din cadrul Universității Massachusetts.

Grupul de experți a mai spus că dovezile ce privesc beneficiile, inclusiv tratamentele eficiente, depășesc orice riscuri, ce includ rezultate inexacte ale screeningului care ar putea duce la îngrijiri inutile în perioada de follow-up.

Sursa citată reamintește că tulburările din clasa anxietății sunt printre cele mai frecvente probleme din sfera sănătății mintale, afectând aproape 40% dintre femeile din SUA la un moment dat în viață și afectând mai mult de unul din patru bărbați, a completat Lori Pbert.

Instrumente utile

Cele mai frecvente instrumente de screening includ chestionare scurte despre simptomele cu care se confruntă oamenii, cum ar fi fricile și grijile care pot interfera cu activitățile de zi cu zi. Aceste chestionare pot fi aplicate cu ușurință într-un mediu în care se acordă îngrijiri medicale primare, au mai spus experții americani din panelul menționat, deși aceștia nu au specificat cât de des ar trebui să li se facă pacienților screeningul pentru axietate.

„Cel mai important lucru este să recunoaștem că un singur test de screening nu este suficient pentru a diagnostica anxietatea.”, a spus Lori Pbert.

Următorul pas este o evaluare mult mai amănunțită făcută de un profesionist din domeniul sănătății mintale, deși Lori Pbert a recunoscut că poate fi dificilă găsirea unei instituții care să acorde servicii în zona sănătății mintale, având în vedere numărul mic de specialiști.

Grupul de experți a mai spus că nu există suficiente cercetări solide în domeniu în rândul adulților vârstnici pentru a face recomandări „pentru” sau „împotriva” screeningului pentru anxietate în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste.

Grupul de experți continuă să recomande screeningul pentru depistarea depresiei în rândul adulților și copiilor, dar aceștia au spus că nu există suficiente dovezi pentru a evalua potențialele beneficii și puncte slabe ale screeningului referitor la suicid în rândul adulților care nu prezintă simptome îngrijorătoare.

Sursa citată amintește și că în 2020, un grup de specialiști afiliat cu Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie a recomandat screeningul de rutină în îngrijirea medicală primară pentru femei și fetițe începând de la vârsta de 13 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe