Newsflash
Internaționale

SUA: Mituri despre legătura dintre avort și sănătatea mintală

de Florentina Ionescu - iul. 27 2022
SUA: Mituri despre legătura dintre avort și sănătatea mintală

Experții citați de CNN spun că miturile despre avort și sănătatea mintală a femeilor sunt extrem de răspândite.

Este vorba despre un mesaj fără o bază reală, despre care experții spun că se repetă din nou și din nou, mai ales în contextul actual din SUA: faptul că trece printr-un avort poate afecta sănătatea mintală a unei femei. Acesta este un mit care s-a răspândit vreme îndelungată. 

fake-news-avort
Foto: https://pixabay.com/photos/fake-news-hoax-press-computer-4881488/

 

„Există atât de multă dezinformare, atât de multe mituri referitoare la avort. Avortul va duce la abuz de substanțe interzise, la depresie, la gânduri suicidare; avortul este dăunător pentru sănătatea ta; fiecare femeie va regreta că face avort”, a dat câteva exemple psihologul Brenda Major, profesor emerit în departamentul de psihologie și științe ale creierului, de la Universitatea din California, Santa Barbara.

În realitate, decenii de cercetări au arătat că „vasta majoritate a femeilor simt că au luat decizia corectă și nu se confruntă cu sentimente de regret”, a declarat Brenda Major, care a condus în 2008 un grup strategic al American Psychological Association ce a explorat datele științifice cu privire la avort și sănătatea mintală a femeilor.

Femeile care au avut un avort la cerere în primul trimestru nu au fost mai predispuse la a avea probleme în sfera sănătății mintale decât femeile care au continuat cu o sarcină neplanificată, a concluzionat un review al American Psychological Association, mai scrie CNN.

Un studiu de dimensiuni mari, pe termen lung, numit „Turnaway Study”, a urmărit sănătatea mintală a aproape 1000 de femei din 21 de state americane care au dorit să facă avort și care au beneficiat de un avort la cerere și femeile care au vrut, dar li s-a interzis să facă avort între anii 2008 și 2010.

Femeile au fost intervievate la fiecare șase luni, în următorii cinci ani. La sfârșitul acelei perioade, 99% dintre femeile care au suferit un avort au spus că ele cred că au luat decizia corectă – de fapt, ușurarea a fost emoția principală, a subliniat o analiză citată de CNN.

Femeile care au făcut un avor l acerere au avut niveluri similare sau mai scăzute de depresie și anxietate în comparație cu femeile cărora li s-a refuzat să facă avort și nu au fost mai predispuse să sufere de sindromul de stres posttraumatic decât acele femei care și-au dus sarcina la termen, potrivit rezultatelor unui studiu. Această cercetare a mai arătat că nu există nicio diferență în ce privește prognosticurile referitoare la sănătatea mintală între un avort la cerere în primul trimestru și un avort efectuat mai târziu în sarcină.

Materialul celor de la CNN arată și care sunt principalele surse de dezinformare cu privire la avort. Dezinformarea legată de avort ar putea să vină de la prieteni sau de la membrii familiei, de la un articol sau de la un studiu citit în mediul online, au declarat experții pentru CNN.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe