Newsflash
Internaționale

SUA: Un nou test de diagnostic detectează în 15 minute infecția cu coronavirus

de Florentina Ionescu - mai 11 2020
SUA: Un nou test de diagnostic detectează în 15 minute infecția cu coronavirus

Potrivit unui anunț făcut în weekend, FDA a autorizat primul test de antigene pentru a ajuta specialiștii în detectarea rapidă a virusului care cauzează boala COVID-19.

Autoritățile americane au aprobat un nou tip de test pentru noul coronavirus, sâmbătă, anunțând că este dezvoltat de Quidel Corp din San Diego. Testul acesta, scrie medicalxpress.com, poate detecta rapid fragmente ale proteinelor din virus din mostrele colectate din interiorul cavității nazale, au explicat reprezentanții FDA. Testul de antigene este al treilea tip de test care este autorizat de FDA în contextul pandemiei de COVID-19.

coronavirus

În prezent, potrivit sursei citate, singurul mod de a diagnostica forma activă de COVID-19 este să se testeze exsudatul nazal al pacientului pentru a se descoperi materialul genetic al virusului SARS-CoV-2. Deși sunt considerate extrem de precise, aceste teste PCR pot dura ore până când sunt realizate și necesită un echipament scump, specializat, care se găsește în principal în laboratoarele comerciale, în spitale sau în universități.

Citește și: Teste pentru depistarea anticorpilor COVID-19 – Unde pot fi făcute și cui se adresează

Un al doilea tip de test este cel serologic, care caută în sânge anticorpii, adică proteinele produse de corpul uman în zilele sau săptămânile de după lupta cu o infecție. Astfel de teste pentru anticorpi sunt utile pentru ca cercetătorii să înțeleagă cât de departe s-a răspândit o boală în interiorul unei comunități, însă ele nu sunt o unealtă utilă pentru a diagnostica infecțiile active.

Testele de antigene, al treilea tip, pot diagnostica infecțiile active prin detectarea celor mai precoce urme toxice ale virusului și nu codul genetic al virusului în sine. Experții din cadrul FDA au spus că se așteaptă să autorizeze mai multe teste de antigene în viitorul apropiat.

Fragmentele de proteine din virus, detectate

În urmă cu câteva zile, FDA a anunțat prima autorizație pentru a fi folosit de urgență în cazul unui test de antigene pentru COVID-19. Este vorba de o nouă categorie de teste ce urmează a fi folosite în pandemia actuală.

Aceste teste de diagnostic detectează rapid fragmentele de proteine care se găsesc pe suprafața sau în interiorul virusului, prin testarea mostrelor colectate din nasul pacienților – prin intermediul exsudatului.

Fiecare tip de test are un rol unic

În declarația dată publicității sâmbătă referitor la autorizarea acestui nou test de antigene se menționează că este un nou tip de test de diagnostic, creat pentru detectarea rapidă a virusului care cauzează COVID-19.

„Fiecare categorie de teste de diagnostic are propriul rol unic în lupta împotriva acestui virus. Testele PCR pof fi incredibil de precise, dar efectuarea testelor și analizarea rezultatelor poate să dureze mult timp. Unul dintre principalele avantaje ale unui test de antigene este viteza acestuia, care poate oferi rezultate în decurs de minute. Chiar și așa, testele de antigene pot să nu detecteze toate infecțiile active, pentru că ele nu funcționează în același mod ca un test de tip PCR”, potrivit site-ului FDA.

Compania Quidel a declarat sâmbătă că testul acesta poate oferi un rezultat automat și precis în 15 minute, iar autorizarea acestui test de către FDA permite profesioniștilor din domeniul sănătății și celor din linia întâi o soluție pentru diagnosticarea COVID019, accelerând timpul rămas până la diagnosticare și un potențial tratament, după cum a declarat  Douglas Bryant, CEO al companiei Quidel.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe