Newsflash
Internaționale

Subvarianta XBB.1.5 ar putea fi dominantă în Europa în câteva săptămâni

de L. Budin - ian. 9 2023
Subvarianta XBB.1.5 ar putea fi dominantă în Europa în câteva săptămâni

Subvarianta Omicron XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa - şi în Germania - în următoarele săptămâni, afirmă un expert german.

Severitatea noii tulpini ar putea însă să nu fie diferită, în mod semnificativ, de cea a altor variante aflate în circulaţie, consideră specialiștii. 

teste-covid-xbb

Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni variata dominantă şi în ţara noastră”, a afirmat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenţiei şi epidemiologie din Bremen, citat dpa și Agerpres.

La ora actuală, numărul cazurilor de infectare cu XBB.1.5 în Germania este foarte scăzut.

Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, tulpina XBB.1.5 este responsabilă pentru jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul țării.

Subvarianta XBB.1.5, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul Statelor Unite şi a dominat infectările de la jumătatea lui decembrie, a spus Richard Neher, directorul Grupului de cercetare pentru evoluţia virusurilor şi bacteriilor din cadrul Universităţii din Basel.

Informaţiile privind severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă sunt încă insuficiente, a adăugat Neher.

Numărul cazurilor şi spitalizărilor a crescut pe teritoriul SUA, însă nu doar în regiunile unde XBB.1.5 este dominantă, a spus Neher. 

XBB.1.5, subvarianta Omicron care se răspândește rapid în SUA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe