Newsflash
Internaționale

Suplimentele cu vitamina D nu scad riscul de fracturi

de Dr. Diana Andronache - aug. 5 2022
Suplimentele  cu vitamina D nu scad riscul de fracturi

Administrarea suplimentelor cu vitamina D3 nu a fost asociată cu un risc semnificativ mai mic de fracturi la adulţii de vârstă mijlocie și vârstnicilor, comparativ cu placebo, arată un nou studiu.

Fractura, definită ca o discontinuitate a osului, apare în urma unui traumatism sever și determină deformare locală, hematom și durere acută. Traumatismele de intensitate scăzută determină fracturi dacă acţionează asupra unui os deja fragilizat din cauza osteoporozei, osteitei, a unui proces tumoral osos etc.

Suplimentele cu vitamina D sunt recomandate pe scară largă populaţiei generale ca mijloc de prevenţie a fracturilor. Vitamina D poate îmbunătăţi mineralizarea oaselor prin creșterea absorbţiei intestinale de calciu, reducerea hiperparatiroidismului secundar și scăderea turnoverului osos.

De asemenea, la nivel osos, receptorii de vitamina D și activarea extrarenală a 1,25-dihidroxivitaminei D au fost legate de formarea progenitorilor osteoblaștilor, ceea ce sugerează un rol în formarea osului.
Rezultatele din studiile randomizate, controlate, care au avut ca obiectiv investigarea efectelor suplimentelor de vitamina D asupra fracturilor au fost însă inconsecvente.

Un studiu auxiliar al amplei cercetări privind vitamina D și Omega-3 (VITAL) și-a propus să evalueze dacă suplimentarea cu vitamina D3 ar avea ca rezultat un risc mai mic de fracturi incidentale, comparativ cu placebo, în rândul adulţilor în general sănătoși.

Beneficii pentru anumite categorii de pacienţi

Datele au arătat că administrarea suplimentară a 2.000 UI de vitamina D în fiecare zi, fără calciu administrat concomitent, nu a avut un efect semnificativ asupra fracturilor de șold, nonvertebrale sau asupra fracturilor totale, comparativ cu placebo, în rândul persoanelor fără osteoporoză, fără deficit de vitamină D sau fără masă osoasă redusă.

Cercetătorii au evaluat 25.871 de participanţi pe parcursul unui timp mediu de urmărire de 5,3 ani. Aceștia au fost repartizaţi în raport de 1:1 pentru a primi suplimente cu vitamina D sau placebo. Vârsta medie a participanţilor a fost de 67,1 ani, iar 50,6% au fost femei.

Efectul suplimentelor cu vitamina D nu a fost modificat de parametrii de bază, cum ar fi rasa sau etnia, indicele de masă corporală, vârsta sau nivelurile sanguine de 25-hidroxivitamina D. În ceea ce privește riscul de evenimente adverse, nu au existat diferenţe semnificative asupra incidenţei hipercalcemiei și a pietrelor la rinichi între cele două grupuri.

Citiți și: Medic din Timișoara: Orice abuz de vitamine are efecte negative majore

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe