Newsflash
Internaționale

Suplimentele de vitamina D3 ar putea reduce riscul de cancer avansat

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 27 2020
Suplimentele de vitamina D3 ar putea reduce riscul de cancer avansat

Administrarea suplimentelor de vitamina D3 la persoanele normoponderale se asociază cu reducerea riscului de diagnosticare a cancerului în stadii avansate, în cazul celor care nu aveau la bază un diagnostic de cancer, conform rezultatelor unui nou studiu publicat în JAMA Network Open.

Cercetătorii americani au remarcat reducerea riscului de dezvoltare a cancerului metastatic sau fatal, pe o perioadă medie de follow-up de 5,3 ani, în cazul persoanelor care au consumat suplimente de vitamina D3. Cercetarea a constat în analiza secundară a datelor dintr-un studiu clinic randomizat, care a inclus 26.000 de participanţi (studiul VITAL).

        „Am observat (...) că vitamina D administrată într-o doză de 2.000 UI/zi la persoane nediagnosticate iniţial cu cancer ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer avansat cu 17%, în general, și cu 38% la pacienţii cu IMC mai mic de 25. Totuși, nu a existat o reducere semnificativă la cei supraponderali sau obezi”, a declarat dr. Paulette Chandler, epidemiolog și asistent universitar în cadrul Harvard Medical School din Boston, în calitate de autor principal al studiului.

        Deși lucrarea nu a reușit să elucideze mecanismele prin care vitamina D ar putea reduce riscul de cancer, s-a remarcat reducerea riscului pentru 17 tipuri diferite de cancer. Această reducere nu variază în funcţie de nivelul de vitamina D, majoritatea participanţilor la studiu având niveluri normale iniţial, efectul fiind independent de nivelul de vitamina D, a specificat dr. Chandler.


Notă autor:

Bibliografie
1. Chandler PD, Chen WY, Ajala ON, et al. Effect of Vitamin D3 Supplements on Development of Advanced Cancer: A Secondary Analysis of the VITAL Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020;3(11):e2025850. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.25850
2. Zgaga L. Heterogeneity of the Effect of Vitamin D Supplementation in Randomized Controlled Trials on Cancer Prevention. JAMA Netw Open. 2020;3(11):e2027176. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.27176
3. Reuters Health
4. Vitamin D3 Supplements Tied to Reduced Risk of Advanced Cancer, Death - Medscape-Nov 19, 2020

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe