Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Suplimentele prenatale cu acid folic ar putea crește tensiunea arterială

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 12 mai 2020, ora 12:22

Conform unei noi cercetări, femeile care iau doze mari de acid folic încă de dinainte de a rămâne însărcinate și până la jumătatea sarcinii ar putea avea un risc crescut de hipertensiune arterială.

Studiul acesta a fost publicat recent în jurnalul „Hypertension” al Asociației Americane a Inimii și a răspuns la câteva întrebări legate de siguranța vitaminelor prenatale, cum ar fi suplimentele cu acid folic, scrie medicalxpress.com.

gravide suplimente acid folic risc

În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință s-au axat pe modul în care acidul folic influențează riscurile femeilor de a dezvolta două complicații grave în sarcină: hipertensiune gestațională și preeclampsie, o formă mai gravă de hipertensiunne arterială.

Studiul a evaluat 4.853 de femei din China care au luat suplimente cu acid folic, inclusiv 1.161 de femei care au dezvoltat hipertensiune gestațională și 161 de femei care au dezvoltat preeclampsie. Ținând cont de diverși factori, oamenii de știință au concluzionat că femeile care au luat doze mari de suplimente pe bază de acid folic, adică 800 micrograme (sau peste această concentrație) încă de dinainte de a rămâne însărcinate și până la jumătatea sarcinii au avut un risc cu 32% mai mare de a dezvolta hipertensiune gestațională, în comparație cu cele care nu au luat suplimente cu acid folic.

Riscul de hipertensiune arterială dezvoltată în sarcină „a rămas puternic”, spun autorii studiului, chiar și în cazul femeilor cu o masă corporală normală, fără diabet zaharat, și fără antecedente în familie de hipertensiune arterială. Chiar și așa, nu s-a găsit nicio asociere semnificativă între suplimentele cu acid folic și preeclampsie.

„Având în vedere eficacitatea folosirii suplimentelor cu acid folic cu o doză zilnică de 400 de micrograme, rezultatele noastre sugerează că o doză mare de acid folic administrată pe o perioadă lungă ar trebui evitată pentru (majoritatea) femeile care au în plan să rămână însărcinate sau care pot să rămână însărcinate”, a declarat autorul principal al studiului, Nianhong Yang.

Aceasta a declarat și că studiul a avut mai multe limitări, așa că sunt necesare viitoare studii pentru a explora modul în care acidul folic afectează sănătatea gravidelor și a bebelușilor.

Sursa foto: Unsplash

Etichete: gravide acid folic suplimente

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.