Newsflash
Internaționale

Suprafețele din saloane, risc scăzut de răspândire a SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - ian. 20 2022
Suprafețele din saloane, risc scăzut de răspândire a SARS-CoV-2

Saloanele în care au fost tratați pacienții depistați cu COVID-19 au un nivel scăzut de contaminare a suprafețelor cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu recent.

Studiul a fost realizat la Spitalul Universitar Duke și aduce informații în plus la volumul uriaș de cercetări cu privire la modul în care se răspândește virusul respirator. 

acreditare spital

Rezultatele studiului au fost publicate online în jurnalul „Clinical Infectious Diseases” și oamenii de știință au concluzionat că suprafețele contaminate din spitale au o probabilitate mică de a fi o sursă indirectă de transmitere a virusului SARS-CoV-2. 

Raport ECDC: riscul de a lua SARS-CoV-2 de la persoane vaccinate sau anterior infectate 

La începutul pandemiei de COVID-19, au existat studii care au arătat că SARS-CoV-2 poate fi detectat pe suprafețe pe o perioadă de mai multe zile. Dar asta nu înseamnă că virusul este viabil, a explicat dr. Deverick Anderson, autor senior al acestui studiu și profesor în cadrul Departamentului de Medicină de la Universitatea Duke. Cercetătorii au descoperit, așadar, că nu există virus viu, infecțios, pe suprafețele pe care le-au testat. 

Varianta Delta, de două ori mai contagioasă decât tulpinile anterioare 

Colegii profesorului Deverick Anderson au testat o paletă largă de suprafețe în saloanele de spital în care au stat 20 de pacienți cu COVID-19, la Spitalul Universitar Duke. Testele s-au făcut în decursul a mai multor zile de spitalizare, inclusiv în ziua unu, trei, șase, în a zecea și în a 14-a zi.

Probele au fost colectate de pe bariera de protecție a patului pacientului, de pe chiuvetă, de pe computerul din salon și de pe mâneru ușii. S-au luat probe și de pe computerul asistentelor medicale, situat în exteriorul salonului pacientului, arată medicalxpress.com.

Testarea PCR a arătat că 19 dintre cele 347 de probe luate au fost pozitive pentru virusul SARS-CoV2, inclusiv nouă de la bariera de protecție a patului, patru de la chiuvete, patru de pe computerele din saloane, una de pe mânerul ușii. Toate probele luate de pe computerul pe care lucrau asistentele medicale au fost negative. 

SARS-CoV-2: transmiterea virusului implică celulele imunitare din organism 

„Chiar dacă saloanele de spital sunt curățate în mod regulat, noi știm că nu există un mediu complet steril. Întrebarea este dacă cantitățile mici de particule virale detectate pe suprafețele acestea sunt capabile să cauzeze infecții. Studiul nostru arată că acesta nu este un mod de transmitere a virusului cu risc înalt”, a declarat dr. Deverick Anderson.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe