Newsflash
Internaționale

Sute de copii decedaţi din cauza unor siropuri de tuse contaminate

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 3 2023
Sute de copii decedaţi din cauza unor siropuri de tuse contaminate

OMS, FDA și alte instituţii internaţionale vor investiga sursa contaminării siropurilor de tuse care au cauzat decesele a peste 300 de copii din Asia și Africa.

sirop

Primele rapoarte referitoare la siropurile contaminate au fost publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în octombrie 2022. Siropurile de tuse eliberate fără prescripţie medicală, care au fost vândute în mai multe ţări, conţineau dietilen glicol și etilen glicol. Aceste substanţe sunt toxice pentru oameni, fiind folosite ca solvenţi industriali sau pentru dejivrare, și pot fi letale chiar și consumate în cantităţi mici. Conform Reuters, majoritatea copiilor care au decedat aveau sub 5 ani, iar cauza decesului a fost insuficienţa renală acută.

Nu există nicio dovadă în prezent că produsele contaminate au ajuns și în SUA, au declarat reprezentanţii Administraţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA. Produsele incriminate, Promethazine soluţie orală, Kofexmalin Baby sirop de tuse, Makoff Baby sirop de tuse și Magrip N sirop pentru răceală, sunt produse de Maiden Pharmaceuticals Limited, o companie din India.

Decesele au fost înregistrate în Gambia, Indonezia și Uzbekistan. La risc sunt și Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia, ţări care comercializează aceste produse. Toţi cei 194 de membri ai OMS au fost informaţi în legătură cu potenţialul pericol.

FDA a implementat măsuri de prevenţie astfel încât produsele care conţin glicerină, propilen glicol, polietilen glicol, maltitol, sorbitol să fie urmărite cu atenţie sporită. De asemenea, producătorii au fost anunţaţi să se asigure că produsele lor întrunesc toate criteriile necesare. FDA recomandă consumatorilor să administreze doar medicamente care au fost fabricate pentru a fi comercializate în SUA, mai ales când e vorba de medicamentele pentru copii.

 


Notă autor:

https://www.cbsnews.com/news/fda-international-investigation-contaminated-cough-syrups-killed-over-300-children/ 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe