Newsflash
Internaționale

Țările cu venituri mari, îndemnate să redistribuie vaccinurile COVID-19 către alte state

de Florentina Ionescu - sept. 1 2021
Țările cu venituri mari, îndemnate să redistribuie vaccinurile COVID-19 către alte state

Mai mulți specialiști își exprimă îngrijorarea cu privire la ritmul lent de redistribuire a vaccinurilor COVID-19 din țările cu venituri mari către țările cu venituri mici, potrivit unui anunț transmis de OMS.

Într-un comunicat remis redacției de OMS, co-președinții Independent Panel on Pandemic Preparedness and Response (IPPPR – Panelul Independent cu privire la Pregătirea și Răspunsul în fața Pandemiei), Ellen Johnson Sirleaf (fostul președinte al Liberiei) și Helen Clark (fostul prim ministru al Noii Zeelande) și-au exprimat recent îngrijorarea profundă cu privire la ritmul lent în care se face redistribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 din statele cu venituri mari către statele cu venituri mici.

redistribuire doze vaccin donatii
Imagine: https://www.gavi.org/sites/default/files/covid/covax/COVAX-Dose-Donation-Table.pdf

 

„Raportul Panelului Independent recomandă ca țările cu venituri mari să asigure cel puțin un miliard de doze de vaccinuri disponibile în aceste state, pentru ca acestea să fie redistribuite către 92 de țări cu venituri mici și mijlocii până la 1 septembrie, iar o tranșă suplimentară de 1 miliard de doze să fie redistribuită până la jumătatea anului 2022. Un pas esențial în direcția opririi pandemiei este să ne asigurăm că toate acele persoane din întreaga lume din categoria celor mai vulnerabili în fața impactului virusului, inclusiv personalul care lucrează în Sănătate, vârstnicii și cei cu comorbidități semnificative, pot fi vaccinate rapid”, a declarat președinții Ellen Johnson Sirleaf și Helen Clark.

Cei doi co-președinți au subliniat că, până la această dată, 99 de milioane de doze din donații au fost trimise prin intermediul COVAX, dintre care doar 89 de milioane au fost trimise către cele 92 de țări care fac parte din Advance Market Commitment, mult prea puțin din acel miliard de doze pentru care Panelul Independent face apel.

„Țările cu venituri mari au comandat de două ori mai multe doze decât este necesar pentru populațiile lor. Acum este momentul să dăm dovadă de solidaritate cu acele țări care nu au reușit încă să își vaccineze lucrătorii din prima linie și categoriile de persoane cele mai vulnerabile. Atingerea acestui obiectiv de a redistribui 1 miliar de doze până la 1 septembrie ar putea fi un pas vital în protejarea celor cinci miliarde de oameni cu vârsta de 15 ani și peste care locuiesc în țările cu venituri mici și mijlocii”, au mai declarat cei doi co-președinți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe