Newsflash
Internaționale

Telemedicina ar putea să ajute în cazul schimbărilor climatice

de Florentina Ionescu - mai 6 2021
Telemedicina ar putea să ajute în cazul schimbărilor climatice

Cercetătorii și experții din domeniu au ajuns la aceeași concluzie: potențialul pe care îl are telemedicina în ceea ce privește clima reprezintă un subiect care merită adus în discuție.

Schimbările climatice au fost numite cea mai mare amenințare cu care s-a confruntat vreodată omenirea, însă sunt influențate de sisteme și industrii menite să îmbunătățească calitatea vieții, scrie www.mobihealthnews.com

telemedicina sistem sanatate emisii carbon

„Potențialul [telemedicinei] este foarte important și ne permite să tratăm oamenii în intimitatea casei lor, fără ca pacienții să fie nevoiți să călătorească. Ea permite, în același timp, potențialul ca asistentele medicale și clinicienii să lucreze de acasă, lucru care, din nou, ajută la economisirea costurilor”, a declarat dr. Peter Yellowlees, fostul președinte al American Telemedicine Association și actual chief wellness officer la UC Davis Health, pentru MobiHealthNews.

Industria de sănătate este unul dintre sectoarele de top care au cele mai mari emisii de carbon din lume, potrivit unei cercetări publicate în Health Affairs. Ea este responsabilă de aproximativ 4,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga lume. Sistemul de sănătate din Statele Unite creează majoritatea acestor emisii, potrivit aceluiași raport.

Avantajul telemedicinei

Aceeași soluție care le-a permis pacienților și medicilor să rămână conectați pe parcursul pandemiei de COVID-19 iese acum în evidență prin alte beneficii, ca modalitate de a reduce amprenta de carbon a sistemului de sănătate.

Dintre lucrătorii din sistemul de sănătate și de îngrijiri medicale care călătoresc la și dinspre locul de muncă și pacienții și transportul echipamentelor medicale, îngrijirile tradiționale față în față îndeplinesc un rol semnificativ în ceea ce privește amprenta de carbon a sectorului de sănătate, potrivit Journal of Climate Change and Health.

„Prin urmare, schimbarea anumitor aspecte ale sistemului de sănătate la scheme de consultații la distanță cu ajutorul telemedicinei ar putea fi o soluție care pavează calea către un sistem de sănătate prietenos cu mediul și prietenos cu pacientul”, arată raportul.

O cercetare realizată la două centre de reabilitare, la Umeå University Hospital din Suedia, a arătat că înlocuirea vizitelor fizice, situație în care pacientul și medicul erau nevoiți să conducă mașina până la centrul medical, a dus la o scădere a emisiilor de carbon cu până la de 40 de ori spre 70 de ori. Deși telemedicina nu emite anumite niveluri de carbon, cercetătorii au subliniat că anumiți factori, cum ar fi platforma de teleconferință care este utilizată de medic și pacient, durata consultării ar putea influența cât de mult carbon este emis în atmosferă.

„Prin urmare, planificarea cu atenție este necesară la nivel local pentru a folosi cel mai bine un sistem de video conferință, lucru care ar putea fi o investiție foarte proastă dacă este plasat greșit sau când cererea este scăzută din cauza dezvoltării rapide a soluțiilor de video conferință pe mobil sau pe desktop”, au declarat autorii studiului suedez.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe