Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Tensiunea oscilantă ar putea accelera declinul cognitiv în boala Alzheimer

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 26 septembrie 2019, ora 19:45

Cercetătorii sunt interesaţi să afle ce factori ar putea accelera rata declinului cognitiv în cazul pacienţilor care sunt deja diagnosticaţi cu această boală. Tensiunea arterială oscilantă ar putea fi unul dintre aceşti factori, arată un nou studiu.

Recent, cercetătorii care au lucrat la studiul NILVAD, la care au participat mai multe institute de cercetare din Europa, au analizat dovezile care par să sugereze că tensiunea arterială care fluctuează are asocieri cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv în cazul persoanelor cu boala Alzheimer, scrie Medical News Today.

Analiza a fost publicată în jurnalul Hypertension şi a avut în vedere datele obţinute în cadrul studiului NILVAD, un trial de fază 3. În acest trial controlat, s-a dorit să se afle dacă medicii ar putea folosi nilvadipină, un medicament pentru hipertensiune, în tratamentul bolii Alzheimer.

Pentru studiul actual, oamenii de ştiinţă au analizat mai întâi datele obţinute de la 460 de persoane din trialul NILVAD. Vârsta medie a participanţilor a fost de 72 de ani, iar fiecare persoană avea un diagnostic de boală Alzheimer (o formă uşoară spre moderată).

Echipa de cercetători a descoperit astfel că, după 1,5 ani, acele persoane care păreau să aibă cel mai mare grad de variabilitate al tensiunii arteriale au avut o rată mai rapidă a declinului cognitiv, în comparaţie cu acele persoane la care valorile tensiunii arteriale nu au variat atât de mult.

Cercetătorii au mai analizat şi informaţiile de la alt subgrup de 46 de participanţi, care au furnizat zilnic valori ale tensiunii arteriale. La acest grup, oamenii de ştiinţă au descoperit asocieri semnificative între fluctuaţiile valorilor tensiunii arteriale şi o progresie mai rapidă a declinului cognitiv după 1 an.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: tensiune arteriala tensiune oscilanta alzheimer boala alzheimer

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.