Newsflash
Internaționale

Terapia cu dupilumab a astmului bronșic la copii

de Dr. Diana Andronache - dec. 17 2021
Terapia cu dupilumab a astmului bronșic la copii

Rezultatele unui studiu recent arată că terapia cu dupilumab a fost asociată cu un control semnificativ mai bun al astmului și cu o funcţie pulmonară îmbunătăţită.

poza 1Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, cu episoade recurente de simptome variabile. La majoritatea pacienţilor, inflamaţia joacă un rol central în patogenia complexă a bolii. Astmul bronșic slab controlat este asociat cu un risc de exacerbare severă și o calitate a vieţii redusă.

Dupilumab este un anticorp monoclonal uman, care acţionează prin blocarea interleukinei-4 și a interleukinei-13. Acesta poate fi administrat adulţilor, dar și adolescenţilor în vârstă de 12 ani sau mai mult, ca tratament adjuvant al formelor severe de astm, însoţite de inflamaţie de tip 2, ce se caracterizează prin eozinofilie și/sau valori crescute ale FeNO (fracţia de oxid nitric în aerul exhalat) și control slab al bolii sub tratament standard, conform ghidului.

Studiul Liberty Asthma VOYAGE, recent publicat în New England Journal of Medicine*, și-a propus însă să evalueze profilul de eficacitate și siguranţă al terapiei biologice cu dupilumab și în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, diagnosticaţi cu astm bronșic formă moderată până la severă.

Îmbunătăţiri semnificative

În studiul menţionat au fost incluși 273 de pacienţi în grupul de tratament cu dupilumab și 135 de pacienţi în grupul placebo. Toţi copiii au primit pe parcursul studiului terapia de fond standard.

Potrivit rezultatelor, în populaţia cu fenotip inflamator de tip 2, rata anuală a exacerbărilor severe de astm a fost 0,31 în grupul dupilumab și 0,75 în grupul placebo. În rândul pacienţilor cu cel puţin 300 de eozinofile/mm3 la momentul iniţial, rata anuală a episoadelor severe de exacerbare a fost de 0,24 în grupul dupilumab și de 0,67 în grupul placebo.

Proporţia de pacienţi care nu au avut exacerbări în timpul perioadei de tratament de 52 de săptămâni a fost de 77,1% în grupul dupilumab și de 59,6% în grupul placebo în rândul celor cu inflamaţie de tip 2. Pacienţii din grupul dupilumab au avut un timp mai mare până la prima exacerbare severă, comparativ cu cei din grupul placebo.

De asemenea, terapia cu dupilumab a fost asociată cu un control semnificativ mai bun al astmului și cu o funcţie pulmonară îmbunătăţită. Incidenţa evenimentelor adverse grave a fost similară între cele două grupuri.

Citiți și: Îmbunătăţirea funcţiei cognitive prin exerciţii fizice


Notă autor:

*https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2106567

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe