Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Terapia de substituţie hormonală scade riscul de boală Alzheimer

Viața Medicală
Dr. Roxana Dumitriu-Stan vineri, 27 ianuarie 2023

Datele unui studiu recent publicat arată că terapia de substituţie hormonală ar putea reduce riscul de boală Alzheimer în rândul femeilor care prezintă risc crescut pentru această maladie.

Aproximativ un sfert dintre femeile din Marea Britanie sunt considerate purtătoare ale genei APOE4, genă asociată cu un risc crescut de boală Alzheimer. Studiul observaţional, condus de prof. Anne-Marie Minihane de la Norwich Medical School și publicat în revista Alzheimer’s Research & Therapy, a analizat datele provenind de la 1.178 de femei implicate în Iniţiativa Europeană pentru Prevenţia Demenţei de tip Alzheimer.

alzheimerBoala

Femeile aveau vârsta peste 50 de ani și nu aveau stabilit un diagnostic de demenţă. Terapia de substituţie hormonală a fost asociată cu o memorie mai bună și cu un volum cerebral mai mare – măsurat prin
rezonanţă magnetică – la pacientele purtătoare ale genei.

Acestea nu au fost monitorizate însă ulterior, pentru a ști dacă au dezvoltat sau nu demenţă. Este prea devreme pentru a spune cu exactitate dacă această terapie poate determina scăderea riscului de demenţă la aceste femei. Cercetătorii au concluzionat că femeile care au urmat această terapie aveau o vârstă cerebrală mai mică comparativ cu vârsta lor biologică. Următorul stadiu al cercetării va fi unul clinic.

Citiți și: Rezultate remarcabile în tratamentul adenocarcinomului ductal pancreatic

https://www.bbc.com/news/health-64276452

Etichete: APOE4 boala alzheimer dementa terapie de substitutie hormonala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.