Newsflash
Internaționale

Terapiile hormonale oncologice prezintă risc cardiovascular

de Dr. Alina SIMACHE - mai 7 2021
Terapiile hormonale oncologice prezintă risc cardiovascular

Tratamentul specific cancerelor dependente de hormoni ar putea crește riscul de infarct miocardic și de AVC, pacienţii necesitând monitorizare atentă, avertizează experții AHA.

Foto 1Cancerele dependente de hormoni, precum cancerul de sân și cel de prostată, se numără printre cele mai comune neoplazii non-cutanate din SUA, dar și la nivel mondial, conform lucrării recent publicate în Circulation: Genomic and Precision Medicine.

Având în vedere îmbunătăţirea supravieţuirii asociată terapiei hormonale la acești pacienţi, afecţiunile cardiovasculare au devenit principala cauză de morbiditate și mortalitate, avertizează autorii.

„O abordare bazată pe echipă a pacientului, care include echipa oncologică, cardiologul, specialistul în îngrijiri primare, dieteticianul, endocrinologul și alţi profesioniști sanitari, în funcţie de caz, este necesară pentru a lucra cu fiecare pacient în parte, pentru a gestiona și a reduce riscul crescut de afecţiuni cardiace și accidente vasculare cerebrale asociate terapiei hormonale utilizate în cancerul de sân și în cel de prostată”, a declarat dr. Tochi Okwuosa, coordonator al grupului de experţi AHA (American Heart Association), în cadrul unei conferinţe de presă.

Principalele descoperiri

În cazul pacienţilor cu cancer de sân, este cunoscut faptul că tamoxifen crește riscul de evenimente tromboembolice venoase. În plus, inhibitorii de aromatază cresc riscul de evenimente cardiovasculare, precum infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.

În privinţa cancerului de prostată, terapia de deprivare androgenică crește, de asemenea, riscul de evenimente cardiovasculare, deși s-a observat că antagoniștii GnRH (gonadotrophin-releasing hormone) sunt asociaţi cu un risc mai scăzut de evenimente cardiovasculare în comparaţie cu agoniștii GnRH.

În plus, antiandrogenii orali sunt asociaţi cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, în special în situaţiile în care sunt utilizaţi pentru obţinerea blocadei androgenice complete.

Durata terapiei hormonale pare să aibă un impact semnificativ asupra riscului cardiovascular, observându-se o relaţie direct proporţională între acestea: cu cât pacienţii primesc terapie hormonală pe termen mai lung, cu atât este mai mare riscul.

Totuși, autorii precizează că este necesară efectuarea unor cercetări suplimentare pentru a se stabili cu exactitate riscurile asociate cu durata tratamentului. Deși utilizarea prelungită a anumitor terapii hormonale agravează efectul factorilor de risc cardiovascular și sindromul metabolic, impactul duratei terapiei hormonale asupra evenimentelor cardiovasculare este încă neclar.

Monitorizarea atentă, recomandată

Prezenţa factorilor de risc cardiovascular și a afecţiunilor cardiovasculare preexistente poate crește riscul de evenimente cardiovasculare asociate cu inhibitorii de aromatază, însă nu este clar dacă efectul este similar și în cazul tamoxifenului.

Potrivit cercetărilor, pacienţii cu cancer de prostată, cu afecţiuni cardiovasculare preexistente și factori de risc cardiovascular asociază o rată crescută de evenimente cardiovasculare prin administrarea terapiei de deprivare androgenică.

Deși experţii AHA precizează că nu există ghiduri clare pentru monitorizarea și gestionarea evenimentelor cardiovasculare asociate terapiei hormonale oncologice, aceștia încurajează medicii să urmărească cu atenţie agravarea simptomatologiei la cei
cu afecţiuni cardiovasculare preexistente sau cei cu factori de risc asociaţi, luând în considerare și riscul crescut asociat terapiei hormonale la pacienţii fără afecţiuni preexistente.

În cazul pacienţilor care au doi sau mai mulţi factori de risc cardiovascular, recomandarea unui consult cardiologic ar fi indicată înainte de iniţierea terapiei hormonale. Pentru pacienţii care primesc deja terapii hormonale, o discuţie în cadrul echipei oncologice poate stabili dacă este necesară recomandarea unui consult cardiologic, a subliniat doctorul Okwuosa.

 


Notă autor:

Bibliografie
1. AHA Statement Flags CV Risk of Hormonal Cancer Therapies-Medscape-Apr26, 2021
2. Okwuosa, T., Tochi M. Okwuosa Search for more papers by this author, Morgans, A., Alicia Morgans, Rhee, J., June-Wha Rhee. Impact of HORMONAL therapies for treatment OF HORMONE-DEPENDENT CANCERS (Breast And Prostate) on the Cardiovascular System: Effects and MODIFICATIONS: A scientific statement from the American Heart Association. Retrieved April 27, 2021, from https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/HCG.0000000000000082

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe