Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Teste prenatale chinezești, sub investigație

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 8 septembrie 2021, ora 12:31

Testul prenatal Nifty este verificat minuțios la nivel internațional, scrie presa străină. Dispozitivele ar fi colectat date genetice de la gravide, în folosul armatei chineze.

Cinci țări evaluează acum testul prenatal pentru testare genetică, pus în vânzare sub numele de Nifty de grupul BGI din China, după ce a stârnit motive de îngrijorare cu privire la datele genetice care sunt trimise peste hotare, potrivit The Guardian

teste genetice prenatale china armata chineza date de la gravide

Sursa citată scrie că autoritățile de reglementare din cinci țări examinează în prezent un test prenatal care colectează ADN-ul de la femei și de la feți, pentru cercetare, după ce a ieșit la iveală faptul că producătorul acestui test are legături cu armata chineză.

Unii medici și unele clinici care au promovat și au vândut testul, vândut sub numele de Nifty, spun că nu au știut că grupul BGI, din Shenzhen, desfășoară și cercetări în colaborare cu armata chineză.

Testul genetic este vândut în cel puțin 52 de țări și a fost folosit de 8,4 milioane de femei, la nivel global, scrie sursa citată. El este folosit pentru screeningul pentru sindromul Down și pentru mai bine de 80 de alte boli genetice.

Comisarul canadian pentru confidențialitatea datelor a declarat că un raport recent ridică întrebări importante cu privire la anumite informații „extrem de sensibile”. Așadar, comisarul investighează această problemă.

Două instituții de reglementare din Europa, mai precis, din Slovenia și din Germania, au dezvăluit că examinează dacă testul respectă protecția datelor în Uniunea Europeană.

Autoritățile de reglementare din Germania, Australia, Estonia și Canada au cerut ca grupul BGI să ofere transparență în privința folosirii datelor genetice ale femeilor, iar reprezentanții autorităților au spus că, chiar dacă datele au fost trimise peste hotare, vânzătorii locali ai testului prenatal produs de grupul BGI au fost responsabili pentru asigurarea protecției datelor.

Testele Nifty se comercializează și în România. Un asemenea test costă în jur de 2800 de lei.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: teste genetice armata chineza gravide test genetic sindromul down boli genetice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.