Newsflash
Internaționale

Țesutul adipos în exces, la bărbați, asociat cu riscul de osteoporoză

de Florentina Ionescu - feb. 11 2022
Țesutul adipos în exces, la bărbați, asociat cu riscul de osteoporoză

La persoanele de sex masculin, cantitatea mare de grăsime corporală ar putea reprezenta un risc mai mare ca aceștia să dezvolte osteoporoză, potrivit unui studiu nou.

Bărbații care au în organism o cantitate mai mare de țesut adipos au o densitate minerală osoasă mai scăzută și ar putea avea o predispoziție mai mare de fractură osoasă în comparație cu bărbații cu un nivel normal de grăsime în corp, arată un studiu nou publicat în „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, scrie www.sciencedaily.com

grasime abdominala risc osteoporoza barbati studiu
Sursa: Pixabay

„Noi am descoperit că o cantitate mai mare de grăsime a fost asociată cu o densitate minerală osoasă mai scăzută, iar aceste tendințe au fost mai puternice în cazul bărbaților decât în cel al femeilor. Cercetarea noastră sugerează că efectul greutății corporale depinde de modul în care este alcătuit organismul unei persoane în privința grăsimii și masei corporale slabe (lean mass) și mai sugerează că greutatea corporală mare, în sine, nu este un factor ce garantează împotriva dezvoltării osteoporozei”, a declarat dr. Rajesh K. Jain, de la University of Chicago Medicine din Chicago.

Cercetătorii au analizat informațiile cu privire la densitatea minerală osoasă și compoziția corporală culese de la 10.814 persoane cu vârsta sub 60 de ani, în perioada 2011-2018. Ei au descoperit o asociere pozitivă puternică între masa corporală slabă și densitatea minerală osoasă atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor. Totodată, masa corporală reprezentată de grăsime a avut o asociere moderată negativă cu densitatea minerală, în special la bărbați.

„Furnizorii de servicii medicale ar trebui să ia în considerare screeningul pentru osteoporoză pentru acei pacienți cu o greutate corporală mare, în special dacă aceștia au alți factori de risc, precum vârsta înaintată, fracturi anterioare, antecedente medicale familiale sau utilizarea medicamentelor pe bază de steroizi”, a declarat dr. Rajesh K. Jain.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe