Newsflash
Internaționale

Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de miopie la tineri

de Florentina Ionescu - oct. 11 2021
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de miopie la tineri

Orele multe de expunere la ecranele unor dispozitive electronice pot crește riscul de miopie cu până la 80%, arată un studiu recent.

Un nou studiu de la Anglia Ruskin University a scos la iveală o legătură între timpul petrecut în fața ecranelor și un risc mai mare, precum și o severitate mai mare de miopie, atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților tineri, potrivit www.sciencedaily.com

copil ecranul telefonului risc mare de miopie
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Cercetarea, care a fost publicată în unul dintre principalele jurnale medicale din lume, The Lancet Digital Health, a fost efectuată de cercetători și de experți în sănătatea oculară din Singapore, Australia, China și din Marea Britanie. Autorii cercetării au examinat peste 3.000 de studiii care au investigat expunerea la dispozitivele inteligente și miopia la copii și la adulții tineri cu vârste între 3 luni și 33 de ani.

După ce au analizat și au combinat din punct de vedere statistic studiile disponibile, autorii au scos la iveală că orele multe petrecute în fața ecranelor dispozitivelor inteligente, cum ar fi privitul în ecranul telefonului mobil, sunt asociate cu un risc cu aproximativ 30% mai mare de miopie și, atunci când sunt combinate cu expunerea excesivă la ecranul unui computer, riscul de miopie a crescut până la 80%.

Cercetarea vine în contextul în care milioane de copii din întreaga lume au petrecut timp substanțial folosind metodele de învățare la distanță, ca urmare a închiderii școlilor din cauza pandemiei de COVID-19.

Rupert Bourne, profesor de oftalmologie la Vision and Eye Research Institute din cadrul Anglia Ruskin University, a declarat:

„Ne așteptăm ca aproape jumătate din populația globală să sufere de miopie până în anul 2050, așa că acesta este un motiv de îngrijorare pentru sănătate, care ia rapid amploare. Studiul nostru este cel mai comprehensiv de până la această dată cu privire la această problemă și arată o potențială legătură între timpul petrecut în fața ecranelor și miopia la persoanele tinere”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe