Newsflash
Internaționale

Țintirea unor enzime din corp ar putea fi un mecanism pentru a trata COVID-19

de Florentina Ionescu - aug. 14 2020
Țintirea unor enzime din corp ar putea fi un mecanism pentru a trata COVID-19

O cercetare nouă în ceea ce privește malaria sugerează că prin țintirea unor enzime din organismul-gazdă și nu din agentul patogen ar putea oferi un tratament eficient pentru o paletă largă de boli infecțioase, inclusiv pentru COVID-19.

Acest studiu, realizat de o echipă internațională, care a fost condus de profesorul Christian Doerig, scoate în evidență o strategie care ar putea economisi atât timp, cât și milioane de dolari. Ideea este ca tratamentele existente, care au fost concepute pentru alte boli, cum ar fi cancerul, să fie folosite în alte scopuri.

medicamente malarie mecanism covid-19

Abordarea aceasta promițătoare, potrivit www.sciencedaily.com, a primit fonduri de la guvern, pentru că are potențialul de a fi aplicată în lupta împotriva COVID-19.

Astfel, studiul a demonstrat că paraziții care cauzează malarie sunt extrem de dependenți de enzimele din globulele roșii, acolo unde acești paraziți se ascund și proliferează.

Unul dintre autorii studiului, dr. Jack Adderley, a declarat că analiza a scos la iveală care dintre enzimele celulelor gazdă au fost activate în timpul infecției, scoțând astfel la iveală noi puncte de sprijin ale parazitului asupra gazdei umane.

„Această abordare are potențialul de a reduce considerabil costurile și de a accelera dezvoltarea de noi medicamente antimalarice. Aceste enzime-gazdă sunt, în multe situații, aceleași ca în cazul celor activate în celulele canceroase, așa că acum putem reveni la descoperirea medicamentelor pentru cancer existente și să încercăm să refolosim un medicament care este deja disponibil sau să încercăm să ducem la final procesul de dezvoltare al unui medicament”, a declarat dr. Jack Adderley.

Cercetătorii vor colabora în perioada următoare cu Peter Doherty Institute for Infection and Immunity (Doherty Institute) pentru a investiga potențialele tratamente pentru COVID-19 folosind această abordare.

Profesorul Christian Doerig, autorul senior al lucrării de cercetare, spune că trebuie rezolvată priblema rezistenței la unele clase de medicamente, adică una dintre provocările uriașe ale omenirii.

„Prin faptul că țintim gazda și nu patogenul în sine, îndepărtăm posibilitatea ca patogenul să devină rapid rezistent [la tratament]”, spune Christian Doerig, amintind că ținta este reprezentată de gazda umană, și nu de patogen.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe