Newsflash
Internaționale

Tot mai multe dovezi în direcția DZ de tip 1 declanșat de un enterovirus

de Florentina Ionescu - oct. 3 2022
Tot mai multe dovezi în direcția DZ de tip 1 declanșat de un enterovirus

Apar tot mai multe dovezi ce ar indica faptul că un virus frecvent întâlnit ar fi cel care ar declanșa diabetul zaharat de tip 1.

Un nou review sistematic a prezentat dovezi puternice cum că dezvoltarea diabetului zaharat (DZ) de tip 1 este asociată cu o infecțe cauzată de enterovirus, un grup mare de virusuri destul de comune, scrie newatlas.com.

diabet proiect lege program national preventie

Descoperirile acestea se adaugă la o ipoteză tot mai răspândită ce asociază virusurile cu diabetul de tip 1, cu vaccinurile în curs de dezvoltare ce țintesc cele mai probabile tulpini virale.

Sugestia cum că o infecție cu enterovirus ar putea declanșa diabetul de tip 1 este veche de aproape 50 de ani, iar un raport publicat în 1969 a asociat debutul cazurilor noi de diabet cu infecțiile recente cu un enterovirus numit Coxsackie B. de atunci s-au desfășutat multiple și diferite studii în vederea elucidării acestei legături, însă rezultatele au fost neconcludente.

Un studiu cheie din 2011 a oferit primul review sistematic cu privire la acest subiect și s-a axat pe tehnicile moderne de testare moleculară. Reviewul a descoperit o asociere clinică semnificativă între infecția cu enterovirus și diabetul de tip 1.

Această investigație nouă, care nu a fost supusă încă evaluării colegiale (peer review) și nu a fost încă publicată, dar care a fost recent prezentată la întâlnirea anuală a European Association for the Study of Diabetes (Asociației Europene pentru Studiere Diabetului), provine de la același grup de cercetători și vine cu actualizări la descoperirile făcute în 2011, pentru a include mai multe date și tehnici mai avansate de diagnostic molecular.

Cercetarea a adunat date din 60 de studii observaționale controlate, acoperind peste 12.000 de persoane. În general, persoanele cu diabet zaharat tip 1 au gost de opt ori mai predispuse să aibă urme ale unei infecții cu enterovirus. 

Administrarea eficientă a insulinei în DZ-1 

Mai exact, analizând studiile cu date referitoare la pacienții cu diabet cu debut recent, cercetătorii au descoperit că în prima lună de la diagnosticul bolii, pacienții au fost de 16 ori mai predispuși să prezinte dovada unei infecții cu enterovirus. Asocierea a fost chiar mai puternică în rândul celor care aveau fie o predispoziție genetică la diabetul de tip 1, fie o rudă cu această boală.

„Studiul nostru a scos la iveală că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care au avut atât risc genetic, cât și o rudă de gradul întâi cu diabet zaharat de tip 1 au fost de 29 de ori mai predispuși să sufere o infecție cu enterovirus”, a explicat Sonia Isaacs, cercetătorul principal al acestui proiect. 

Vitamina D, aliat al copiilor recent diagnosticați cu diabet de tip 1 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe