Newsflash
Internaționale

Transplantul revoluţionar, etica actului medical

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 4 2022
Transplantul revoluţionar, etica actului medical

Recent, în 7 ianuarie, un american a devenit prima persoană din lume care a primit un organ prelevat de la un porc modificat genetic.

David Bennett (foto, dreapta), în vârstă de 57 de ani, suferea de o afecţiune cardiovasculară severă, iar starea sa nu îi permitea să primească un cord uman.

transplant

Medicii explică faptul că acest transplant era singura șansă la viaţă pentru pacient, acesta prezentând o evoluţie favorabilă la două săptămâni după
intervenţia revoluţionară.

Drepturile animalelor și anumite aspecte ce ţin de religie sunt elemente intens dezbătute de opinia publică după ce acest transplant revoluţionar a fost realizat cu succes.

Xenotransplantarea (utilizarea organelor sau celulelor animale pentru transplant la om) este pregătită de zeci de ani. Profesorul Julian Savulescu, directorul Departamentului de Etică de la Universitatea Oxford, explică faptul că, atât timp cât pacientul înţelege riscurile la care se expune, aceste tratamente experimentale ar trebui aprobate.

Transplantarea de organe de la animale modificate genetic presupune folosirea unei tehnologii de editare genică, prin care pot fi adăugate sau eliminate gene, rezultatul fiind celule modificate genetic.

Aceste celule sunt utilizate pentru a crea embrioni porcini. Porcii modificaţi genetic sunt crescuţi în medii controlate, ulterior organul de interes fiind recoltat și transplantat. Pacientul trebuie să ia medicamente imunosupresoare, pentru a preveni rejecţia transplantului.

Citiți și: Protest fără precedent în Canada


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-59951264

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe